樂古Nakuz

標題: Jubeat Copious [ 正 式 降 臨 ] [打印本頁]

作者: Torchic╳小火雞    時間: 19-8-2011 02:10
標題: Jubeat Copious [ 正 式 降 臨 ]

jubeat copious(第4代
這次外觀色調以紫色跟橙色為主,風格看似跟星星、夜空、宇宙等有關。

15/9 日本正式稼動

=======================================

即時消息

- [香港]copious已登場。
如題。

- Jubility微量調整 - SSS一定不會下跌
如題。
詳細
按此

- 每次選曲前不用再為AP而換稱號和背景了
因為三曲不同稱號/背景的所屬稱號和附送的AP都沒有了。

- 本代classic仍然是首個解禁曲,而且是lv10
也就是火雞土耳其進行曲,
每個難度需要1條燃料根(3260AP,換言之開掉3個難度就要9780AP。
接下來的開曲路線請看下一點的連結

- 開曲路線已初步公開
因為比較長,所以我決定開個新帖算了→這裡
簡單來說,開掉所有歌需要約75萬AP。(不包括條件曲)

- 尚未開的舊曲的解禁方法
目前發現的方法有兩種,
第一種是傳導系統,詳細請看下面第七點。
第二種是透過copious travel(開歌)遇上UFO,UFO可能會給你未開的舊曲。
關於第二種方法的詳細資料,請看上一點的連結。

- 要FullCombo/EXC lv10曲才能開到的歌?
已知道條件解禁曲有三首,(詳細請看第6點)
其中最觸目的是Red Goose,
必須四人連線遊玩lv10曲,而且四人同時EXCELLENT才會解禁Red Goose。
不過實力不足(包括我)的人也不要緊,因為也可以透過傳導系統得到的。(詳細請看第7點)

=======================================

其餘Jubeat Copious的消息

1. 海外地區(包括香港)應該於9月尾正式稼動

2. 所有舊譜面與level都不會有任何更改(換言之All my heart不是傳聞的lv8了

3. knit或之前尚未開的隱藏曲,要利用傳導功能解禁(詳細請看下面第6點

4. 目前的插卡槽以新的拍卡器取代,
 換言之遊玩時可以不用再插卡,拍一拍就行了。(也不用擔心痛卡貼會被卡住的問題了)

5. 55刪除曲
 Copious將會刪除55首舊曲(由初代~knit)
 刪除曲list
 全部為版權曲。

6. 關於新曲
 一部份KONAMI原創曲要利用「copious travel」(太空旅行?),
 另一部份需要達成特定條件才會解禁。
 詳細請看這裡

目前Copious將會收錄的新曲如下:
 轉載自 jubeat wiki

7. 新增傳導功能
 以傳導功能開啟的隱藏曲,稱為「傳導曲」。
 已知有一部份新曲(例如第6點的條件解禁曲)和未開的舊代隱藏曲(包括キルト)
 全部都屬於傳導曲

而只需要用任何方法玩一次傳導曲,就可以直接解封該曲。
 包括與人連線、Matching(如有)、玩挑戰曲等。
 (挑戰曲就類似上代的1.5曲了

8. 新稱號系統
 玩家每得到3260AP就能拿一個「稱號拼塊」,(應該?)一鋪只能拿一個。
 稱號拼塊可以進行拼合,成為新的稱號。
 已知有利用權的玩家可以自選稱號拼塊作出拼合,
 而沒有利用權的玩家可以交給系統,隨機抽出稱號拼塊作出拼合。

9. jubility系統會繼續保留,不再是蝴蝶鴨子獅子,而是外星人。
 但數值不會從上代繼承。(換言之要重新計算了

10. 先前knit使用的e-AMUSEMENT PASS會員網站已確定不會再支援copious,
  取而代之的是e-AMUSEMENT GATE將會支援copious
  (可以用舊帳號登入,不過收費方式跟之前有別,利用權也不會過渡至ea-gate

[未完待續]

Source:
jubeat@Wiki
公式コミュログ
作者: maxycy    時間: 21-8-2011 20:39
點解要del咁多歌-___-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-8-2011 00:29
點解要del咁多歌-___-
maxycy 發表於 2011/8/21 20:39

其實幾乎全部音Game都有刪除曲
至於Jubeat
除左初代既kiss kiss上到ripples被刪除以外 直至knit都冇刪除過任何曲
copious先開始第一次大刪

原因嘛...有幾個既
今次刪除曲 大多數都係冇咩人氣既版權曲
始終版權曲都係要收錢既 既然冇咩人玩 咁仲放黎做咩

再況且
越多歌 d新玩家就會越唔敢玩(?

而且歌越多 搵歌就會越麻煩
太鼓因為越黎越多歌既關係 將選曲時間由100秒加到去120秒了

=========================

不過我4首EXT EXC有兩首都被刪掉了 倒真杯具
作者: Forte    時間: 22-8-2011 00:41

A Perfect Sky 好少人玩ga咩囧?

http://www.konamistyle.jp/sp/jubeat_copious/index.html 囧?
作者: f5a5i5z    時間: 22-8-2011 14:13

第4點好正
現有o既稱號可唔可以組合?
例如:神業、☆、....
作者: ﹏柚柚*    時間: 22-8-2011 21:46
又要燒錢=A=
風格好正耶~~

不過刪那些歌有幾首我蠻喜歡的耶QAQ
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-8-2011 22:48
第4點好正
現有o既稱號可唔可以組合?
例如:神業、☆、....
f5a5i5z 發表於 2011/8/22 14:13

假如宜家既稱號 仍然會保留到下一代既話
應該都可以mix埋一齊
作者: maxycy    時間: 23-8-2011 08:44
所以說
自己喜歡的歌就要多投幣0.0
)))茶
作者: Torchic╳小火雞    時間: 24-8-2011 17:43

好消息同壞消息各一

好消息係
Copious稼動日已公布
9月15日

壞消息係
Lincle Link第二彈
會由iidx 19 LincleJubeat copious連動 詳細未明
(573又開始呃錢了

p.s. iidx19 Lincle也是9月15日於日本推出
作者: f5a5i5z    時間: 24-8-2011 22:32
突然有個想法:
玩家階級照用Jubility?
定係用換其他圖案?
如果Copious係同星座有關
可以將Jubilityo既圖案轉為用星座
跟據星座o既次序分等級

可能1999
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-8-2011 02:03
突然有個想法:
玩家階級照用Jubility?
定係用換其他圖案?
如果Copious係同星座有關
可以將Jubilityo既圖案 ...
f5a5i5z 發表於 2011/8/24 22:32

jubility保不保留還不知道
不過假若保留的話 我猜也是換圖案的了
始終看到星空有個鴨子又好 鴨子星串又好 也是很怪的說

當然 我個人猜測而已 事實我也不知道

===============================

這次熟識的動漫曲由一首增加到兩首了(抱歉 版權曲的話 我真的只會留意這個
很期待《一夏必需死》的SUPER∞STREAM了
作者: lll161616    時間: 28-8-2011 02:32
還是不明白傳導系统,樓主解釋一下ok??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-8-2011 00:11
還是不明白傳導系统,樓主解釋一下ok??
lll161616 發表於 2011/8/28 02:32

目前既版本係
你同人地LOCAL連線
假設人地有首歌 係你冇既 咁人地揀果首歌你都可以玩
不過玩完並唔代表你會永久有果首歌

而所謂既傳導系統就係話
同人地LOCAL連線 人地揀左首你未有既歌
你玩完之後亦都會解禁埋果首歌(即係永久擁有 以後可以隨時玩

不過有傳聞話
呢個系統只會支援部份曲目
個人猜測應該是Lincle LINK的解禁曲才會支援?
作者: lll161616    時間: 29-8-2011 01:48
目前既版本係
你同人地LOCAL連線
假設人地有首歌 係你冇既 咁人地揀果首歌你都可以玩
不過玩完並唔代表你 ...
Torchic╳小火雞 發表於 29/8/2011 00:11

明白了,thx~
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-9-2011 22:10

天國與地獄、
威廉泰爾序曲(跑馬曲)、
白鳥之湖(天鵝湖)後既第四首classic

火雞土耳其進行曲
[youtube]LSxzwHNauS0[/youtube]
作者: Mr_Teddy    時間: 9-9-2011 11:35
姐係宜個新版又要轉新卡玩?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-9-2011 19:32

唔駛
用返本來張卡就得
而且你係knit(宜家呢代)玩過既記錄同分數 都會全部過晒去copious(下代)度
唔駛驚話「全部歌要重新打過」咁

再比個提醒
到時香港出左copious之後
如無意外 目前宜家可以玩knit既地方 都會轉晒做copious
然後你會見到jubeat上面/下面既燈箱 同埋螢幕既顏色 都會唔同晒(爽

再比個提醒
第一次用卡玩copious 首先係會叫你改名
所以各位想改名既話 這是個好機會
作者: xdpoke    時間: 9-9-2011 20:02
想問下15號之後接唔接到大會?
如果接到d point係計入第4代定e家?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-9-2011 20:18
想問下15號之後接唔接到大會?
如果接到d point係計入第4代定e家?
xdpoke 發表於 2011/9/9 20:02

第一個問題 我自己都唔肯定
(始終我好耐冇玩大會 既然開晒d歌

第二個問題呢...
呢代既AP同下代既AP應該冇關係(下代唔知點解咁特別orz
所以你宜家拎左 對下代都唔會有幫助
當然 稱號都會移晒去下代
包括埋果個稱號所附送既AP
作者: lll161616    時間: 15-9-2011 17:42
jubeat copious video~
[youtube]-Z4vNzSyAjw[/youtube]
作者: Torchic╳小火雞    時間: 15-9-2011 18:57

- 「コネクト是lv9」流言終結
算吧反正comment很難作到lv9譜面

- 本代jubility為外星人
很有copious特色

- 本代classic仍然是首個解禁曲,而且是lv10
也就是火雞土耳其進行曲
作者: lll161616    時間: 15-9-2011 18:58
「コネクト是lv9」流言終結

算吧反正comment很難作到lv9譜面
Torchic╳小火雞 發表於 15/9/2011 18:57

that's lv8
作者: Torchic╳小火雞    時間: 15-9-2011 19:02

有歌要lv10拎EXC先可以拎到(拍手

不過果d歌可以透過傳導拎到(再拍手
作者: lll161616    時間: 15-9-2011 22:26
有歌要lv10拎EXC先可以拎到(拍手

不過果d歌可以透過傳導拎到(再拍手
Torchic╳小火雞 發表於 15/9/2011 19:02
接下來就有三曲可選擇,不過接下來需要4個燃料根才能開啟一首曲的一個難度。
至於是哪三首就請看第6點的新曲list

我想問何謂1曲1難度??開1曲要12個燃料根??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 15-9-2011 22:32
我想問何謂1曲1難度??開1曲要12個燃料根??
lll161616 發表於 2011/9/15 22:26

要開1曲裡面既1個難度 需要4個燃料根(如果你話開第二層既歌
1曲開晒3個難度要12個 冇錯

唔記得左提一樣野
3個難度要順次序開
要先開BSC 再開ADV 先會開到EXT
作者: lll161616    時間: 15-9-2011 22:41
要開1曲裡面既1個難度 需要4個燃料根(如果你話開第二層既歌
1曲開晒3個難度要12個 冇錯

唔記得左提一樣野 ...
Torchic╳小火雞 發表於 15/9/2011 22:32

不會像以前knit 1樣不同歌不同毛球吧
作者: Torchic╳小火雞    時間: 15-9-2011 22:45
詳細情況不清楚
不過某台灣的遊戲論壇有說明開曲的步驟(他們也是根據日本論壇的消息畫出來的

作者: lll161616    時間: 15-9-2011 22:53
詳細情況不清楚
不過某台灣的遊戲論壇有說明開曲的步驟(他們也是根據日本論壇的消息畫出來的
...
Torchic╳小火雞 發表於 15/9/2011 22:45

但本代隱曲也不太多吧~大大知道This Night怎拿??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-9-2011 21:54

[熱烈拍手]
RedGoose要4人連線玩其中一首lv10曲
四人同時EXC先會解禁

(其中一個要EXT,其餘BSC/ADV也可
作者: lll161616    時間: 17-9-2011 15:33
[熱烈拍手]
RedGoose要4人連線玩其中一首lv10曲
四人同時EXC先會解禁

(其中一個要EXT,其餘BSC/ADV也可 ...
Torchic╳小火雞 發表於 16/9/2011 21:54

Konami瘋了- -
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-9-2011 16:00
Konami瘋了- -
lll161616 發表於 2011/9/17 15:33

其實算正常
573既目的係想全日本諗盡辦法去開RedGoose
當有人成功開左 就可以透過傳導 一傳十十傳百
之後就會越黎越多人有得玩

不過有冇日本人肯傳到「港澳台加」就另一回事
作者: lll161616    時間: 17-9-2011 16:42
其實算正常
573既目的係想全日本諗盡辦法去開RedGoose
當有人成功開左 就可以透過傳導 一傳十十傳百
之後 ...
Torchic╳小火雞 發表於 17/9/2011 16:00

有另一方法,你Matching match中就ok,right??
作者: lll161616    時間: 17-9-2011 16:44
7. 新增傳導功能
 以傳導功能開啟的隱藏曲,稱為「傳導曲」。
 已知有一部份新曲(例如第6點的條件解禁曲)和未開的舊代隱藏曲(包括キルト)
 全部都屬於傳導曲。
 而只需要用任何方法玩一次傳導曲,就可以直接解封該曲。
 包括與人連線、Matching(如有)、玩挑戰曲等。
 (挑戰曲就類似上代的1.5曲了

假如你冇挑戰曲點玩,又是Matching??

不過我仍然覺得與人連線才是傳導,不然甚麽叫傳導
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-9-2011 16:56
有另一方法,你Matching match中就ok,right??
lll161616 發表於 2011/9/17 16:42

Matching係得
不過既然得咁少人有RedGoose 要Match中既機會好細好細
(Matching唔係話隨便抽一隻歌
而係有人揀左果隻歌 等緊對手連線果陣 你會隨機入左去果場對戰
假如你冇挑戰曲點玩,又是Matching??

不過我仍然覺得與人連線才是傳導,不然甚麽叫傳導 ...
lll161616 發表於 2011/9/17 16:44

所以我發現我唔記得左提一樣野
挑戰曲(包括今作新增既3類挑戰曲,合共4類
未開果首歌都可以揀

另外關於傳導曲
日本果邊話 用任何方法玩一次果首歌 就可以拎到首歌架啦(前提係你未開果首歌
作者: lll161616    時間: 17-9-2011 17:13
Matching係得
不過既然得咁少人有RedGoose 要Match中既機會好細好細
(Matching唔係話隨便抽一隻歌
而係有 ...
Torchic╳小火雞 發表於 17/9/2011 16:56

明白,thx版大
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-9-2011 17:48

Goose,你本來應該就值呢個難度。

[youtube]QI05_0Eew3g[/youtube]

送多兩張比較圖

作者: moneky    時間: 25-9-2011 22:47
回復 36# Torchic╳小火雞

==2個LV既~~~發生咩事第4代~~
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-9-2011 22:59
回復  Torchic╳小火雞

==2個LV既~~~發生咩事第4代~~
moneky 發表於 2011/9/25 22:47

我都唔知做咩
可能因為Snow Goose太出名
所以再整個極難既下集(?
作者: ﹏柚柚*    時間: 28-9-2011 21:39
哇哇哇哇哇哇哇
好靚啊個介面
滾地 聽日要玩
)(*&%^$#
要番學囉
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-9-2011 22:26
哇哇哇哇哇哇哇
好靚啊個介面
滾地 聽日要玩
)(*&%^$#
要番學囉
﹏柚柚* 發表於 2011/9/28 21:39

我都要
所以我應該要等星期五
作者: ﹏柚柚*    時間: 29-9-2011 00:13
我都要
所以我應該要等星期五
Torchic╳小火雞 發表於 28-9-2011 22:26

我要等星期日囉= = 仲要早起身去打~!
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-9-2011 01:40
我要等星期日囉= = 仲要早起身去打~!
﹏柚柚* 發表於 2011/9/29 00:13

我就唔習慣星期六日出去啦
啊哈哈哈哈
作者: lll161616    時間: 29-9-2011 12:17
no lesson at friday -v-
作者: Forte    時間: 29-9-2011 14:08
個陣我係太荷見到話月尾出....(冇爬文
作者: lanceson7958    時間: 29-9-2011 16:29
師兄,我想知香港邊間機鋪先會係今明兩天換新版?
應該唔係全香港既機鋪都咁快換...??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-9-2011 18:27
個陣我係太荷見到話月尾出....(冇爬文
Forte 發表於 2011/9/29 14:08

我有個玩GF既朋友
佢問過太荷 話聽日出
師兄,我想知香港邊間機鋪先會係今明兩天換新版?
應該唔係全香港既機鋪都咁快換...?? ...
lanceson7958 發表於 2011/9/29 16:29

如果按照返上上年裝ripples/上年裝knit既情況
照道理應該每間都差唔多日子時間
作者: 惟愛獨有    時間: 29-9-2011 19:07
西九你都要同我換呀(巴
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-9-2011 21:59
西九你都要同我換呀(巴
惟愛獨有 發表於 2011/9/29 19:07

唔駛諗
西九本身成個場都冇上網

冇可能有copious
作者: 惟愛獨有    時間: 29-9-2011 22:04
唔駛諗
西九本身成個場都冇上網

冇可能有copious
Torchic╳小火雞 發表於 29-9-2011 21:59

因為佢係第一代ma..
佢媽媽 找日佢叫換機先=.=
作者: ﹏柚柚*    時間: 29-9-2011 23:45
呃~~~點解會遲既~~~?
我星期日去換左未架QAQ
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-9-2011 23:50
因為佢係第一代ma..
佢媽媽 找日佢叫換機先=.=
惟愛獨有 發表於 2011/9/29 22:04

算吧啦
應該好多人都提出過換機架啦
呃~~~點解會遲既~~~?
我星期日去換左未架QAQ
﹏柚柚* 發表於 2011/9/29 23:45

聽說是颱風問題
不過話就話延遲 其實都係聽日出(本來如無意外就應該係今日
=========================
據說apm兩部jubeat搬晒去vz 但係vz冇開到果兩部
睇黎係等達流去vz果邊幫手更新+修理
預計30號中午搬返去apm

另外有人見到vz收埋定堆jubeat專用嘟卡器
睇黎更新在即?
作者: matako    時間: 30-9-2011 01:07
hello有無人去開荃金?
聽日放假想去荃金打機,唔知中午1,2點update左未
我好多knit隱曲都未開啊...淨係開是曬indigo
連動曲得首FLOWER...求愛心傳導人=)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 30-9-2011 01:23
hello有無人去開荃金?
聽日放假想去荃金打機,唔知中午1,2點update左未
我好多knit隱曲都未開啊...淨係開是 ...
matako 發表於 2011/9/30 01:07

我比較少去荃金
不過聽日應該更新架啦 係差在幾點先會去整部機
況且荃金一向都算係更新得幾快既其中一間機鋪

不過關於傳歌
其實舊歌未必要人地傳比你先開到
你當平時咁打 開d新歌果陣 期間都有一定機會開到d舊歌
所以你靠自己既話終有一日都可以開得晒d歌

當然最快既方法就當然係搵人傳比你(茶
作者: matako    時間: 30-9-2011 01:40
我比較少去荃金
不過聽日應該更新架啦 係差在幾點先會去整部機
況且荃金一向都算係更新得幾快既其中一間機 ...
Torchic╳小火雞 發表於 30-9-2011 01:23

其實我去開元朗打機...(住屯門,單單市中心就有3間機鋪,但係成個屯門一部jubeat都無)
其實我特別想要Theory of Eternity同I'm so Happy
其他可以慢慢黎...我lv.7既歌都未推得上SS,學費交得太少
作者: Torchic╳小火雞    時間: 30-9-2011 01:53
其實我去開元朗打機...(住屯門,單單市中心就有3間機鋪,但係成個屯門一部jubeat都無)
其實我特別想要Theory ...
matako 發表於 2011/9/30 01:40

啊哈哈哈哈
屯門真係唔知點解冇咩音樂遊戲
不過我都未去過屯門既機鋪

元朗好似得X-Land有?
不過好大煙(我最上一次去已經係上年既事黎
所以都係去荃灣好

=======================

得閒撞到我果陣就搵我傳果兩首比你吧
雖然我想比個卡名你...不過我仲未決定好用咩卡名(抱頭
作者: matako    時間: 30-9-2011 02:18
啊哈哈哈哈
屯門真係唔知點解冇咩音樂遊戲
不過我都未去過屯門既機鋪

元朗好似得X-Land有?
不過好大煙(我 ...
Torchic╳小火雞 發表於 30-9-2011 01:53

屯門好多跑馬機同老虎機果類
元朗都有間金禾,煙味大到喊,未入門口周圍已經煙霧迷漫
不過Jubeat D制好過X-Land少少

我咭名叫MATAKO.(大概唔會改名)
有機會遇到就HI我丫,THX!^^
作者: lll161616    時間: 30-9-2011 18:07
已更新,稍後送上相片,先看特務j
作者: ~shen~    時間: 30-9-2011 18:17
德福以更新
作者: 惟愛獨有    時間: 30-9-2011 19:46
lm 火雞聽日去唔去玩@@ 荃金
作者: Torchic╳小火雞    時間: 30-9-2011 21:43
德福以更新
~shen~ 發表於 2011/9/30 18:17

謝情報

荃金也更新了
太荷 聯合都見到更新左
lm 火雞聽日去唔去玩@@ 荃金
惟愛獨有 發表於 2011/9/30 19:46

都好
不過我想早d 驚多人
作者: 惟愛獨有    時間: 30-9-2011 21:44
謝情報

荃金也更新了
太荷 聯合都見到更新左

都好
不過我想早d 驚多人 ...
Torchic╳小火雞 發表於 30-9-2011 21:43

haha 我個fd話11點XD
作者: Torchic╳小火雞    時間: 30-9-2011 21:46
haha 我個fd話11點XD
惟愛獨有 發表於 2011/9/30 21:44

不過我本來係想10點(茶

係時候打篇後感先
作者: 惟愛獨有    時間: 30-9-2011 21:48

不過我本來係想10點(茶

係時候打篇後感先
Torchic╳小火雞 發表於 30-9-2011 21:46

等等 fb留低電話先! 10點會唔會太早-.-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 30-9-2011 22:32
等等 fb留低電話先! 10點會唔會太早-.-
惟愛獨有 發表於 2011/9/30 21:48

我唔太習慣係多人既環境下打機(茶
作者: lll161616    時間: 1-10-2011 10:54
八達通可用於jubeat 以上

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://pcomcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2