樂古Nakuz

標題: <本帖完> [打印本頁]

作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-10-2011 13:12
標題: <本帖完>

原標題:
[未確定]還在開歌嗎?想提早打到copious解禁曲 就要趁現在了

如標題。
為何我要這樣說呢?
因為每一次新代剛出的時候
應該會先把所有新曲 輪流做一次1.5曲

接下來看一看這個
http://www26.atwiki.jp/jubeat/pages/606.html
我們看到 所有今代的版權曲 都已經做過一次1.5曲了
接下來就是今代的解禁曲
上一個星期由土耳其進行曲開始,順stage次序放出1.5曲,
最後的HEAVENLY MOON也做完1.5了,
因此就輪到三首傳導曲跟アルストロメリア

好了
這時候應該有人會問「新曲當1.5曲 關我什麼事?」
因為當日既1.5曲 無論你有冇果首歌 都可以直接揀黎玩

假若你還未開掉所有曲
又想打HEAVENLY MOON阿 甚至アルストロメリア
那麼當這些歌成為1.5曲的時候 大家就可以在當天喪玩了
(只限果日 過左果日既話就只好乖乖地等升級拎歌啦)
(上述曲不是傳導曲 因此你當天玩過 也不代表你解禁了上述歌曲)

至於想解禁Red Goose的朋友
也可以看準時間,當上述曲成為當天1.5曲的時候,
只要玩一次亦可以直接解禁。

接下來整理一下已經推出和未推出的1.5曲

已經推出1.5曲(括號為確實日期)未推出1.5曲(括號為個人預測日期
copious所有版權曲
トルコ行進曲(22/10,星期六)
流砂の嵐(23/10,星期日)
FRIENDSHIP(24/10,星期一)
polygon(25/10,星期二)
(26/10,星期三)
electro peaceful
(27/10,星期四)
Starlight Parade
(28/10,星期五)
THIS NIGHT(29/10,星期六)
Devil Fish Dumpling(30/10,星期日)

HEAVENLY MOON(31/10,星期一)
[E](1/11,星期二)
量子の海のリントヴルム(2/11,星期三)
Red Goose(3/11,星期四)
アルストロメリア(4/11,星期五)

作者: 六神綱    時間: 23-10-2011 19:01
的確,之前polygon有1.5的時候,雖然當時我未開到ext,但個日我都玩到ext,就係呢個原因吧
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-10-2011 19:04
的確,之前polygon有1.5的時候,雖然當時我未開到ext,但個日我都玩到ext,就係呢個原因吧 ...
六神綱 發表於 2011/10/23 19:01

所以想玩アルストロメリア就睇準時機了
(雖然我唔肯定アルストロメリア會唔會咁快出1.5曲
=================================
照呢個出法(個人預測,未必準確
呢個weekend應該會有第四層既THIS NIGHTDevil Fish Dumpling
可惜星期一先會有HEAVENLY MOON
作者: smw0316    時間: 24-10-2011 17:03
如果有機會玩HEAVENLY MOON 同アルストロメリア 既話就好拉,,, [發夢中] -v-
對我而言,,, 真係有排先開到呢兩首歌,,,
期待1.5 曲既出現拉^^

作者: Torchic╳小火雞    時間: 24-10-2011 22:10
如果有機會玩HEAVENLY MOON 同アルストロメリア 既話就好拉,,, [發夢中] -v-
對我而言,,, 真係有排先開到呢 ...
smw0316 發表於 2011/10/24 17:03

其實照道理應該有得玩
問題係估唔估得中個時間
作者: smw0316    時間: 25-10-2011 01:02
唯有依幾日多D 留意下Lu... 一有出係1.5 曲即去玩番幾場先^^
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-10-2011 01:22
唯有依幾日多D 留意下Lu... 一有出係1.5 曲即去玩番幾場先^^
smw0316 發表於 2011/10/25 01:02

我盡可能朝早更新樓頂 方便大家參考(茶

假如我估計冇錯
聽日就係polygon
作者: smw0316    時間: 25-10-2011 10:08
我盡可能朝早更新樓頂 方便大家參考(茶

假如我估計冇錯
聽日就係polygon ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-10-2011 01:22

Bingo! 你估中左拉^^
好在THIS NIGHT 估計係29/10, 期待你真係估中拉, 等我個日玩番夠本先@@"

作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-10-2011 18:41
Bingo! 你估中左拉^^
好在THIS NIGHT 估計係29/10, 期待你真係估中拉, 等我個日玩番夠本先@@" ...
smw0316 發表於 2011/10/25 10:08

我都希望我估中
我目的係星期六日一玩晒果三首

之後再睇アルストロメリア幾時出
(雖然我唔肯定係果三首傳導曲出先 定係呢首出先
作者: 惟愛獨有    時間: 25-10-2011 21:17
聽日係electro peaceful??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-10-2011 22:15

我終於估錯了日期了

electro peaceful(26/10,今天)
Starlight Parade(27/10,星期四)
(28/10,星期五)

本來以為是這樣的
怎知道放在今天1.5了

不過electro peacefulStarlight Parade應該一首在星期四 一首在星期五了

先改一改
作者: lanceson7958    時間: 27-10-2011 00:26
即係想解禁HEAVENLY MOON
始終都係要靠人或者打夠數=,=
作者: lll161616    時間: 27-10-2011 00:53
lanceson7958 發表於 27/10/2011 00:26

HEAVENLY MOON不可以傳導.要自行Stage 5
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-10-2011 01:03
lanceson7958 發表於 2011/10/27 00:26

不過上面都已經答左你 呢首冇得傳導
作者: moneky    時間: 27-10-2011 01:34
回復 1# Torchic╳小火雞

-口-我fd好變態地成為全澳門第一個拎晒d歌既人(應該系佢第一個),依家想玩咩歌都得@w@只要搵到佢....不過1000稱號首歌我念都有排,,,
作者: smw0316    時間: 27-10-2011 15:59
    -口-我fd好變態地成為全澳門第一個拎晒d歌既人(應該系佢第一個),依家想玩咩 ...
moneky 發表於 27-10-2011 01:34

睇黎你位FD 用左唔少$$ 煲歌拎AP 開歌仔BO,,, 好羨慕佢牙,,,
我岩岩先開緊STAGE 3,,, 唔知幾時先開得曬,,, 仲有首アルストロメリア,,,

@@" moneky 你住澳門架!? 好奇問問: 澳門多唔多人玩Jubeat,,, 實力如何!?

作者: moneky    時間: 27-10-2011 16:48
回復 16# smw0316

-口-其實...如果版主戈實力系香港叫中等幾話,,,澳門勁人其實唔多,10隻手指都數得晒,真系玩到10lv歌都exc既話,,,5隻手指都數到,,,就系因為甘,,,,,,我只系一個新手,,,,,(大半年既手新)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-10-2011 17:05
回復  Torchic╳小火雞

-口-我fd好變態地成為全澳門第一個拎晒d歌既人(應該系佢第一個),依家想玩咩 ...
moneky 發表於 2011/10/27 01:34

我都識香港果邊有人拎晒歌

btw我目前財力不足 開歌進度好慢
都係用返1.5曲既方法打晒d歌算
回復  smw0316

-口-其實...如果版主戈實力系香港叫中等幾話,,,澳門勁人其實唔多,10隻手指都數得晒, ...
moneky 發表於 2011/10/27 16:48

咁香港比澳門 人多比人少
冇得拎黎比既

不過澳門Y團特軍果個(宜家唔知係咪仲係Y團
又真係勁到痴線
(最起碼特軍有佢 但係冇其他香港人
作者: moneky    時間: 27-10-2011 21:04
回復 18# Torchic╳小火雞

-口-其實版主知唔知日本舉辦左一次比賽,入面有一共幾個國家既代表,1日本,2中國,3香港,4韓國,5台灣(加埋有8個人,好似日本派3個),條片我都系上youtube睇,成個鐘,唔知入面戈個香港代表你識唔識,
http://www.youtube.com/watch?v=wrK2rJO_5MY
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-10-2011 00:02
回復  Torchic╳小火雞

-口-其實版主知唔知日本舉辦左一次比賽,入面有一共幾個國家既代表,1日本,2中 ...
moneky 發表於 2011/10/27 21:04

我有睇過
其實呢個唔算比賽
純粹算係一個邀請賽黎

上年呢個時候 KONAMI搞左個亞洲四小龍既jubeat比賽
分為韓國 台灣 新加坡同港澳四個選區(港澳區我記得好似總共有4xx定5xx人參加?
然後每個選區既第一名都可以去日本既AOU2011參加個邀請賽
(我好像是在港澳選區200強就止步了 雖然我後來了解過有好多高手都冇參加個比賽
連埋內地唔知咩比賽既勝出者 再加3個日本玩家組成既「國際邀請賽」
最後新加坡既代表爆冷贏左

其實本來港澳選區既大熱係澳門既LM.D-Y(上代卡名,今代不太清楚
頭幾回合都係排第一
不過我唔知點解連最後四強個名單都好似見唔到佢
至於K.RIP 除左睇名估到係K團之外 其餘都唔太清楚(茶

SANGKM唔只係韓國 就算係日本同亞洲各地都好出名
岩岩個暑假佢黎左香港 吸引左一大堆香港玩家去睇熱鬧

浩然(SV-CORE)都有聽過 係台灣玩家當中好似好有人氣
不過我對台灣果邊既玩家都唔係太了解

日本果3個
兩個Y團既我唔識
反而我聽過3SAGIRI呢個名 係knit先開始出名
佢拍過好多youtube片 上一上youtube唔難搵到

其餘的都不太認識了
作者: moneky    時間: 28-10-2011 02:36
系我想目中3SAGIRI完全系一位真正既神手~~
可惜,,,澳門就算有比賽都唔知,因為好少人傳,
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-10-2011 11:40
系我想目中3SAGIRI完全系一位真正既神手~~
可惜,,,澳門就算有比賽都唔知,因為好少人傳, ...
moneky 發表於 2011/10/28 02:36

btw幹嘛話題轉到這裡去了
=====================================
回題
1.5曲真是一門很有趣的東西
因為今日是肥塚良彦的生日 所以就順道把今日1.5曲定為Starlight Parade

好了
到底聽日係THIS NIGHT先 定係邪惡魚餃子先呢?
作者: smw0316    時間: 29-10-2011 09:52
PERFECT._-
今日收左工又可以去玩Lu^^

作者: 六神綱    時間: 29-10-2011 20:27
可惡,This night我得930k,最開頭個d好易禁失
作者: moneky    時間: 29-10-2011 22:34
-口-咩歌都可以玩得,唔系太在乎挑戰歌~~
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-10-2011 23:29
可惡,This night我得930k,最開頭個d好易禁失
六神綱 發表於 2011/10/29 20:27

開頭的確好易甩
用「左手打左邊 右手打右邊」既方法 係呢首歌有d行唔通

至於成績就別提了
-口-咩歌都可以玩得,唔系太在乎挑戰歌~~
moneky 發表於 2011/10/29 22:34

問題係果日既挑戰歌
就算你未開果首歌 都可以揀黎玩

我想玩左去先 所以今日就先去玩了
作者: 六神綱    時間: 31-10-2011 20:23
姑且搵人望下聽日的1.5係咩...甚至留意下1.5的順序會唔會重覆,即前幾日1.5歌的順序再現
作者: Torchic╳小火雞    時間: 31-10-2011 23:38
姑且搵人望下聽日的1.5係咩...甚至留意下1.5的順序會唔會重覆,即前幾日1.5歌的順序再現 ...
六神綱 發表於 2011/10/31 20:23

應該係果四首是但一首掛
不過好難估到
(聽講果日朝早就會有人去搵今日1.5係咩 之後就會放上jubeatwiki

嘛 我聽日都應該會check完再更新一下
==================================
關於個順序
首先係會將所有新既版權曲 逐首做一次1.5
之後就係將所有新既隱藏曲逐首做一次1.5(←宜家既情況

完左之後
應該就會大兜亂
間唔中會係舊歌 間唔中會係新歌 間唔中會係隱藏曲之類
到時想估都冇得估
作者: smw0316    時間: 1-11-2011 09:32
今日1.5 曲係... [E]
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-11-2011 09:38
係[E]冇錯

咁係咪即係話百合水仙係星期五?
作者: smw0316    時間: 1-11-2011 09:45
好難講, 暫時可以肯定既係量子の海& Red Goose 應該係2-3 號出,,,
作者: Leaf~A    時間: 1-11-2011 10:42
咁樣開左3隻歌就冇左4500AP=[
作者: ﹏柚柚*    時間: 1-11-2011 12:49
默哀啊...
那三首我都有了-_-打來都沒用...
(卻去玩了釣魚機和太鼓)
不過那些解禁曲,,要自己才解禁到的...
與我無緣吧(汗
我是因為不想等跟機才不玩-.-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-11-2011 17:07
咁樣開左3隻歌就冇左4500AP=[
Leaf~A 發表於 2011/11/1 10:42

其實都有
總之你解禁左首歌就有1500AP(每首計

不過最好就搵人傳啦
因為兩邊都會有1500AP 有效率d
不過那些解禁曲,,要自己才解禁到的...
與我無緣吧(汗
﹏柚柚* 發表於 2011/11/1 12:49

你來遲了
當日既1.5曲無論你解禁左未 都可以直接揀黎玩
我琴日都用同樣既方法玩左HEAVENLY MOON(雖然我仲未解禁
作者: Leaf~A    時間: 2-11-2011 09:48
今日1.5曲真係量子の海のリントヴルム
作者: smw0316    時間: 2-11-2011 09:51
今日1.5 曲係量子の海拉,
アルストロメリア 離我地唔遠拉^^ (期待...)
作者: ﹏柚柚*    時間: 2-11-2011 13:41
其實都有
總之你解禁左首歌就有1500AP(每首計

不過最好就搵人傳啦
因為兩邊都會有1500AP 有效率d

你來遲 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-11-2011 17:07

前日本身捻住玩
點知一個二個自己掛住玩自己jubeat理都沒理過我
火起 吾玩
去左玩釣魚機
台灣黎香港玩個個朋友比我引左去玩XD
10$
作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-11-2011 09:44
今日果然是Red Goose

不過 明天才是關鍵
能不能提早玩百合水仙就看明天了
作者: Leaf~A    時間: 3-11-2011 10:03
回復 38# Torchic╳小火雞

哈哈,等我睇住佢個譜面先
作者: smw0316    時間: 3-11-2011 11:20
回復 39# Leaf~A

恩! 如果聽日真係百合水仙, 我諗各大機鋪都會好多人... (玩Jubeat -W-)
如果聽日真係百合水仙, 我諗我夜晚會盡情去GW 玩餐飽^^
作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-11-2011 16:44
我諗各大機鋪都會好多人...
smw0316 發表於 2011/11/3 11:20

未必既
始終返工返學既時間都會少人

不過放學之後就唔敢講
作者: Leaf~A    時間: 4-11-2011 08:34
回復 41# Torchic╳小火雞

今日真係百合水仙呀,正呀YO
作者: lll161616    時間: 4-11-2011 09:04
today~アルストロメリア,confirmed
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-11-2011 09:25
果然是百合水仙
作者: smw0316    時間: 4-11-2011 09:27
正牙,, 果然係百合水仙^^
PERFECT~
作者: lll161616    時間: 4-11-2011 09:30
very very very nice nice~
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-11-2011 10:02

又報定左5個BSC大會

不過百合水仙BSC睇過譜 又真係幾難
(ADV反而難唔到BSC幾多
作者: smw0316    時間: 4-11-2011 10:23

me too_ 岩岩偷閒上網報左大會,,,
其實我睇過ext 譜面, 速度同手感都好有難度,, -w-
得今晚玩到, 希望可以掌握到拉,,,

-w- 岩岩首次遇到咁既情況...
入唔到官網.. @@

ただいま大変混み合っております。申し訳ございませんがしばらくたってから再度お試しください。
(非官方翻譯: 非常擁擠,請稍後再試,抱歉。)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-11-2011 12:52
人在朗豪坊
岩岩打完

果堆連打
只要識打 打落去果個樣就會好華麗
但係我仍然唔識

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://pcomcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2