查看: 51561|回復: 57
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Jubeat] 分析最近比較易解禁的解禁曲 - アルストロメリア

關閉 [複製鏈接]
[2011/11/13]
Lincle Link第三彈 新增400個稱號拼塊
換言之開水仙百合的難易度下降了
http://mp.i-revo.jp/user.php/jb-staff/entry/1313.html

回題
アルストロメリア
按照jubeatwiki所述,曲名就是「水仙百合」的意思。
另外請不要把此曲跟copious的某版權曲アイデンティティ
與knit的版權曲アルクアラウンド調亂。

BPM144,曲長2分05秒,這些就不解釋了。
譜面方面,偶還沒有打過,不談了。(待有經驗的高手補充

===================================

這次想集中說一說解禁的方法
在這個部份,我第一句想說的是,
アルストロメリア不能透過傳導功能解禁,也不能透過狂賺AP解禁。

按照jubeatwiki所述,
アルストロメリア解禁條件為「儲齊999個稱號拼塊
這裡先留意一點,不是要999個稱號,而是要999個稱號拼塊
稱號跟稱號拼塊看起來好像差不多,可惜這是兩種東西來的。

什麼是稱號拼塊呢?請看這裡
稱號上面每一個黃色的部份,就是一個稱號拼塊。
某些稱號沒有黃色的部份,就代表這裡沒有稱號拼塊。
換言之,只要你儲齊999個有黃色部份的稱號(重複不計算在內),
你就可以解禁アルストロメリア了。

至於稱號拼塊真正的作用,我就不打算在這裡提及了。
有與趣的去這裡問我。

接下來應該會有人問,如何得到稱號拼塊,
這時候可以去看一看jubeatwiki
http://www26.atwiki.jp/jubeat/pages/498.html
不懂日文的朋友就看漢字吧,再不然就找Google翻譯幫忙吧。

或許有人會覺得某些稱號拼塊很難取得,
例如要把AIR RAID三譜面全fc才會拿到的「Hardcore mania
又或者要達成指定數量的EXC才會拿到的稱號拼塊,
這些其實不用擔心,因為稱號拼塊是可以傳導的。
例如你並沒有「mania」這個稱號拼塊,
恰巧你跟人Online對戰的時候,有人在用「mania」這個稱號拼塊。
他就可以把這個拼塊傳導給你了。(p.s. 傳拼塊並不會贈送AP)

因此要解禁此曲,可以說不容易,也可以說不太困難,
只不過是時間問題而已(茶
回復

1.咁其他黃色部份的稱號係咪最盡就係999個?

2.同埋我check唔check到自己有幾多個呢d黃色稱號呢?

3.仲有我想問,咩係「No Gray」?

4.同埋「ALL YELLOW」係咪即係EXC?
六神綱 發表於 2011/10/22 09:08

1. 按照jubeatwiki 目前已經發現到既有1028個
當然未來可能會發現到更多

2. 除左去返睇稱號果頁 逐個數之外
本來係仲有一頁係可以專門睇稱號拼塊既(主頁→称号→称号カスタマイズ
不過果頁要有利用權先睇到(換言之要比錢

3同4 上面都答了你了
回復 支持 反對

好奇怪,我冇EXC,但98萬幾的RECORD睇番就係ALL YELLOW,但實際我唔係全部都禁準,可能差一兩個,但係間歌畫面 ...
六神綱 發表於 2011/10/23 18:40

因為果個表係累積既

打個例子
某首歌 你第一次打 前半全黃 後半全藍/灰
你第二次打 前半全藍/灰 後半全黃
咁你揀歌果陣 你會見到下面個表 前半同後半都係黃晒

所以有d歌你會見到黃晒都唔出奇
(換言之All Yellow比EXC係易拎好多

No Gray都係同樣道理
你拎Full Combo就代表你拎到No Gray
不過你亦都可以某首歌玩左第一次之後 睇下有邊d位置係灰左(即係甩左
咁你第二次玩果陣 集中連返灰左既位置 令到佢變返藍/黃
咁樣都可以算係No Gray
回復 支持 反對

只可以同大家講依隻lv9都想係lv9之中最難打既 個人認為最難係SOS
惟愛獨有 發表於 2011/10/23 22:35

你太睇小Crosswind同隅田川(茶
回復 支持 反對

回復  Torchic╳小火雞

隅田川之前打lv7已經覺得有d難
之後睇lv9譜面,我打實fail ...
Leaf~A 發表於 2011/10/24 09:49

唔打一次又點知會唔會fail呢
回復 支持 反對

係wo 我都唔記得左 但都係SOS難d XD
惟愛獨有 發表於 2011/10/24 19:00

咁就睇你「難」既定義係咩
論pass
SOS同隅田川係難過Crosswind同Slang

論拎高分(例如SS或者SSS
Crosswind同Slang反而難過前面果兩首

嘛 雖然每人既觀點不同(拍肩
回復 支持 反對

非常同意,,, 哈,,, 俾個參考俾大家-w-
SOS (96) 都算滿意^^
隅田川 (90) ...
Slang (90) ...
Crosswind (73 ...
smw0316 發表於 2011/10/25 01:07

由此可見
SOS係一首「只要你肯打 就好易拎高分」既歌

相反 Crosswind你打多幾次 你應該會發現好難先上到S
上到S之後就會覺得自己絕對SS唔到
回復 支持 反對

聽日應該係天堂月亮
不過我應該冇時間打(?

我同樓上一樣期待緊百合水仙
不過我唔知星期幾先有
回復 支持 反對

早幾日先去推完分...
SOS (97)
Crosswind (91) 進步左^^

我都期待依兩首曲, 睇黎 アルストロメリア 應該 ...
smw0316 發表於 2011/10/31 12:51

可能K社有陰謀
將果首アルストロメリア唔放係呢幾日出都未定
回復 支持 反對

一切盡在明天
回復 支持 反對