樂古Nakuz

標題: PHOTOSHOP整圖教學-V-" [打印本頁]

作者: 符ming    時間: 6-10-2008 23:08
標題: PHOTOSHOP整圖教學-V-"

(注:因為方便日後更新,所以某D文字轉左圖檔,死左圖既可以PM返我)
目錄
#2 池內乂樂 美化教學
#29 banner教學
#33 字型載點

注:唔想搵既可以PM我

免安裝版
part1: http://www.badongo.com/file/7193420
part2: http://www.badongo.com/file/7193490

========================介面簡介===========================
以下E 3個都係非常重要既工具視窗,整圖成日都要用到既

===========================載入筆刷 使用方法============================
學整圖首先要學左入筆刷先
筆刷係一個重要既工具,因為佢好方便就可以整出好靚既圖
以下E一個就係筆刷既圖

1.開圖檔

套完之後禁編輯→定義筆刷預設集→確定
想用筆刷既話首先禁左

=============================cut圖示範==================================
你想cut既人幅圖又大又清晰就愈好,因為唔洗咁需要去美化圖片(除左配合背景既美化之外)
我係GC官網搵左一幅1600X1200既萊恩做示範(頭2幅圖既步驟可以略過)

=========================美化================================
我最弱既就係美化 教得差唔好怪我XD  所以教三個美化通常用到既野
首先預備一張圖 如果張圖係大既話 縮細左又唔覺得幅圖好細既話
就用以下既方法
開始試範  今次又係搵左萊恩

縮細左既萊恩↑ 呢個方法係將D色綴埋一齊
美化效果係唔大 只係將幅圖清晰
由於我美化真係好差 其他美化方法請自行勇於嘗試
羅4試範=]
(1)

除左柔光之外可以試下其他唔同效果 可能會有新發現=D
效果:

幫助幅圖變色 等個主角同個背景MATCH D
用途:如果個背景係冷色系 用呢個可以較個冷色系既顏色同個背景MATCH D

作者: 池內乂樂    時間: 6-10-2008 23:10
置了頂的就補充一下吧-,-'..
最後的一步,美化未算完整,,
第1張是原圖,第2是用符ming的方法,第3是我的方法,,
圖片顏色較亮的 分別會較大,這圖集中留意小愛的髮色。

開了圖後選取需要的部份,,

右鍵 -> 複製圖層

濾鏡 -> 模糊 -> 高斯模糊

強度選5.0

這裡選 柔光

這樣就完成了。

作者: 符ming    時間: 6-10-2008 23:16
原帖由 池內乂樂 於 6-10-2008 23:10 發表
普通的筆擦-,-'易學難精,,

嗯 落筆刷都要同幅圖岩先至靚-V-"
作者: RedOcean    時間: 6-10-2008 23:16
謝謝你喔~雖然已經知道了...
還有改框的功能呢
作者: 符ming    時間: 6-10-2008 23:21
原帖由 RedOcean 於 6-10-2008 23:16 發表
謝謝你喔~雖然已經知道了...
還有改框的功能呢

係唔係姐係個邊有框框住@@?
E個我會後面補上 記住要多多支持XD
作者: danny831    時間: 6-10-2008 23:56
wa!!精彩教學文章!!!
字體到可以較到去3,2 咁樣會易睇d。

除左筆刷外,望樓主可以繼續更新多唔同種類既製圖技巧方法,最好有埋例圖
作者: vovoboy    時間: 7-10-2008 12:47
好一個死圖- -
攪下佢啦~[[onion_72]]
============
我學校有教點用-3-
得閒貼上D筆記上泥仙XDXD(我唔會咁的-V-[[onion_40]]

作者: 巴布vs超力    時間: 7-10-2008 12:51
這....與gc很難拉上關係= =!!
我還是用小畫家算了   汗~~
作者: devil小夜    時間: 7-10-2008 14:41
嗯...要正得令好難呢-0-
可能我無呢方面ga天分....-3-
作者: 小枕頭    時間: 7-10-2008 16:39
作者: cla01104    時間: 7-10-2008 22:46
不錯的教學 比新手睇會比較好;)
如果可以 放埋美化教學會更好-口-
作者: 鐵西兄    時間: 11-10-2008 20:24
感謝樓主既分享,小弟都用左隻拉試下做。(p.s樓主你點張photoshop既圖投上網嫁,教下我丫唔該)囧
作者: 恆久式    時間: 11-10-2008 21:11
你咁樣...不如放埋個載點上黎啦-.-...我唔想去搵~~太賴了
作者: 符ming    時間: 11-10-2008 21:53
原帖由 小枕頭 於 7-10-2008 16:39 發表
我有諗過用架...裝左用唔到/口\

唔知樓主可唔可以教我點解決裝左用唔到既問題

你張野整得好令...不過呢張整到我好囧(它脫光了萊..

你用軟件咩畫?
我覺得你畫得幾靚,上色都好好^^

原帖由 鐵西兄 於 11-10-2008 20:24 發表
感謝樓主既分享,小弟都用左隻拉試下做。(p.s樓主你點張photoshop既圖投上網嫁,教下我丫唔該)囧

檔案→另存新檔→檔案類型到簡JPGE

原帖由 恆久式 於 11-10-2008 21:11 發表
你咁樣...不如放埋個載點上黎啦-.-...我唔想去搵~~太賴了

如果要載點既話可以PM我

作者: 鐵西兄    時間: 11-10-2008 22:23
呢個係我既作品

近睇之下你會發現好多整得唔好既地方

作者: 符ming    時間: 11-10-2008 22:31
原帖由 鐵西兄 於 11-10-2008 22:23 發表
呢個係我既作品

近睇之下你會發現好多整得唔好既地方

個邊位好多鋸齒
用放大鏡再用套索汁汁佢
都算唔錯 加油
作者: sunny8522002    時間: 12-10-2008 10:14
有一文值得我推一推
不過你CUT 得怪怪的... ...
作者: 符ming    時間: 12-10-2008 20:44
原帖由 sunny8522002 於 12-10-2008 10:14 發表
有一文值得我推一推
不過你CUT 得怪怪的... ...

點解-v-"邊位既問題@@?
作者: hk45678    時間: 13-10-2008 17:27
goodgood[[bao_36]]唔該哂呀><

作者: 恆久式    時間: 13-10-2008 21:24
pm..好難阿...分享出黎唔好嗎-.-
作者: 符ming    時間: 13-10-2008 23:09
原帖由 恆久式 於 13-10-2008 21:24 發表
pm..好難阿...分享出黎唔好嗎-.-

版權問題-v-"
公開拎出黎俾人下載好似唔係幾好-.-
作者: danny831    時間: 13-10-2008 23:26
標題: 回復 21# 的帖子
不過一切自願...

係牙,教學果到更新埋用咩程式整同埋仲有咩效果增加圖片既質數......

另問,識唔識用圖層將gif既野套入張圖到.....
作者: 符ming    時間: 14-10-2008 16:17
原帖由 danny831 於 13-10-2008 23:26 發表
不過一切自願...

係牙,教學果到更新埋用咩程式整同埋仲有咩效果增加圖片既質數......

另問,識唔識用圖層將gif既野套入張圖到.....

版主唔介意既話,咁我遲D post 上黎喇=D
我E排為左學校既事搞到我好忙=[,所以教學我會留返係星期五更新
GIF動畫放入張圖到? 要用Ulead gif animator 5 ,photoshop唔可以做gif動畫
作者: 池內乂樂    時間: 14-10-2008 17:04
Gif的交給我可以了嘛 囧'有空的話,,
主要覺得,人物和背景的配合 這方面比較困難,
作者: 恆久式    時間: 14-10-2008 18:54
標題: 回復 23# 的帖子
你果張愛行西思大頭相..點得番架黎-.-
作者: 符ming    時間: 14-10-2008 19:45
原帖由 恆久式 於 14-10-2008 18:54 發表
你果張愛行西思大頭相..點得番架黎-.-

你試下睇下呢個-v- http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3460443&extra=page%3D1

作者: 恆久式    時間: 16-10-2008 18:27
哎..問錯人添-.-...
我應該問hi7rr9dp3mp1先岩...
作者: Incon仔    時間: 16-10-2008 18:29
嘩.正bo..
可以張佢貼係第2d地方= =
作者: 符ming    時間: 18-10-2008 12:57
=============BANNER================
綜合左上面教學既技術之後,開始可以整一個BANNER出黎
其實整類似既作品唔難 跟住我下面既步驟一定做到=]
特別要準備既野
步驟記錄視窗,圖層視窗 係個板本搵唔到既禁 ALT+W(工具) 去戈到邊返
今次搵左利樂做試範
開始=D
右上角 檔案(ALT+F)→開新檔案

CUT圖..唔多講上面有教 個背景係白色既 可以直接用魔術棒 整走個白色背景
當然 個主角既邊位有白色部份就用返套索

CUT完    幅圖太大個BANNER唔夠位放既話用上面美化教過縮細圖既方法
縮細完直接將佢複製到500X200既視窗到
貼完之後(隨便講埋圖層視窗構造,以我整既功能有幾個):

DELETE左個圖層之後再開返個新圖層將佢拉落底(見圖)

整背景色:

出黎既效果:

載入筆刷:

係咁開新圖層 係咁印出黎
1時用黑色,1時用白色 再用柔光既效果 唔明我講咩既睇圖

用斜紋放係BANNER到

佢既圖層放係主角下面 背景既上面

用BRUSH PHOTOSHOP本身都有

圍住條邊印
加字,最後主角食色相/飽果度同我背景MATCH D 美化戈到有講點用
仲有係主角既位可以用特別既效果等佢突出D 例如係佢身邊加BRUSH
仲有係主角既圖層到 用圖層(ALT+L)→圖層樣式→陰影
完成!=D

=====================icon\highlight texture=====================
非常實用的東西-v-"
好處我就唔知點形容
大概應該話整圖好方便既圖片
一張好普通既brush圖↓↓

加上highlight texture效果↓

用法

highlight texture 放係邊到都得
你想要佢戈種效果既圖層 放係texture下面就得
再用濾色就ok 不過要注意既就係白色背景好似做唔到咁既效果
載點:
http://www.badongo.com/file/11921294

作者: 恆久式    時間: 18-10-2008 13:23
岩岩見到呢個區有人post自己整既圖...
入左去睇..d字算很差吧...
有冇咩方法可以令到d字果d邊邊冇咁差
作者: 符ming    時間: 18-10-2008 14:09
原帖由 恆久式 於 18-10-2008 13:23 發表
岩岩見到呢個區有人post自己整既圖...
入左去睇..d字算很差吧...
有冇咩方法可以令到d字果d邊邊冇咁差

字靚既方法,去下載字型-V-"
字型既邊邊 用 係 字型既圖層到  禁圖層選單ALT+L→圖層樣式→筆畫

作者: 恆久式    時間: 18-10-2008 18:24
http://www4.nakuz.com/bbs/viewth ... &extra=page%3D1
咁姐係佢冇用字型果D?!
咁動畫果D字型點整出黎架...
仲有.比個字型載點黎-.-
作者: 符ming    時間: 18-10-2008 20:33
原帖由 恆久式 於 18-10-2008 18:24 發表
http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3468218&extra=page%3D1
咁姐係佢冇用字型果D?!
咁動畫果D字型點整出黎架...
仲有.比個字型載點黎-.-

佢有用到字型
動畫既字型佢地可以自己整,可以拎人地既-v-
至於整法就唔係太清楚
字型載點:
http://www.badongo.com/file/11750822
有D可能你已經有
作者: danny831    時間: 20-10-2008 18:45
樓1分類埋第幾層有教學...

另外..有冇話點樣加陰影,果d....
作者: 符ming    時間: 20-10-2008 18:59
原帖由 danny831 於 20-10-2008 18:45 發表
樓1分類埋第幾層有教學...

另外..有冇話點樣加陰影,果d....

去#29最後有教

作者: danny831    時間: 21-10-2008 19:36
標題: 回復 35# 的帖子
咁如果好似剪紙咁cut圖要點樣整到有凸出既立體感 (指簽名檔...
作者: 符ming    時間: 22-10-2008 18:22
原帖由 danny831 於 21-10-2008 19:36 發表
咁如果好似剪紙咁cut圖要點樣整到有凸出既立體感 (指簽名檔...

其實都係用返#29既方法
係戈圖層到
圖層(ALT+L)→圖層樣式→陰影
作者: danny831    時間: 22-10-2008 19:37
其實仲有咩可以教到,例如 濾鏡果d,仲有唔同既野有咩唔同,有冇話點用點用會好d.....
作者: 符ming    時間: 22-10-2008 19:44
原帖由 danny831 於 22-10-2008 19:37 發表
其實仲有咩可以教到,例如 濾鏡果d,仲有唔同既野有咩唔同,有冇話點用點用會好d.....

美化通常都係用高斯模糊 再用柔光 可以睇下#1美化戈到
因為我唔係好識表達,所以搵左呢幅圖,亞莓既後面用左動態模糊既效果 可以參考下佢既方法
http://www.gamania.com.hk/grandchase/image/wallpaper_gcs206_1600_1200.jpg
銳利化通常係整外國風格先用到
其他我通常都唔會點用-V-"
作者: Rex Tamkw    時間: 23-10-2008 20:30
嘩....我cut得好差....好傷eye囉咁整[[yoyo_145]]
作者: kelvino_o    時間: 23-10-2008 20:51
有photoshop的主程式或下載點提供嗎?謝謝
(不要試用版)
作者: 符ming    時間: 23-10-2008 22:50
原帖由 ※華仔※ 於 23-10-2008 20:30 發表
嘩....我cut得好差....好傷eye囉咁整[[yoyo_145]]

練得多就唔差的喇 正所謂熟能生巧-v-"

原帖由 kelvino_o 於 23-10-2008 20:51 發表
有photoshop的主程式或下載點提供嗎?謝謝
(不要試用版)

已pm載點

作者: 恆久式    時間: 25-10-2008 19:44
標題: 回復 42# 的帖子
pm埋比我啦係就-.-
作者: 小枕頭    時間: 29-10-2008 15:02
作者: vovoboy    時間: 7-11-2008 21:05
標題: 回復 42# 的帖子
囧囧∼!
我下載唔到030
點算-3-
作者: 逆粄。零〞    時間: 27-11-2008 18:29
我想問點加文字?????
作者: 符ming    時間: 30-11-2008 08:24
原帖由 逆粄。零〞 於 27-11-2008 18:29 發表
我想問點加文字?????

工具列戈到有個T字既制
禁完之後係幅圖拉個虛線出黎就得

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://pcomcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2