樂古Nakuz

標題: ***帥哥/美女集中型調查情況*** [打印本頁]

作者: 誠、––    時間: 29-9-2009 23:13
標題: ***帥哥/美女集中型調查情況***

因近日玩家反映有部份會員有造票情況,經本人誠、––以及另一位版主無名方士調查結果。
以下只是我們部份調查後所得出同一帳號同一ip的名單:

鋒人院
yan2545
無明乂
小奸商

藍魅
笨師兄
aptx

jackblack
kayan01
藍魅
旭小樂

小朋友3號
TOMMY_CHUNG

L0VE_U
Daivd_123

CHOIHOINGOI
乂mikey乂

m0uSe
細細文

av234530060
大鬼

pakit
yiuyiu88

諸葛謹
98173上上

NUM999
SONGB

以下內容請GM登入後觀看:

作者: 無名方士    時間: 30-9-2009 00:40
以上會員係造馬情況,若GM經過可觀看一下。

另外造票以及製造混亂的玩員,一律有機會處分封IP以及禁言

THS

你打錯字幫你修正(迷之音
作者: 羽鳳    時間: 30-9-2009 03:04

羽鳳 203.218.193.200 - 香港特別行政區

我一男一女投過一次票咁大把
y會懷疑左我做票呢?

係唔係因為用左虛擬ip位問題?
作者: pakit    時間: 30-9-2009 03:19
我只係用左依個acc投票@.@  另外的冇 請再查清楚thx
作者: 諸葛謹    時間: 30-9-2009 09:31
@@喔被點名..但我家有兩部電腦=-="!~  不是可以投2次嗎/.\
作者: a93619    時間: 30-9-2009 17:29
呢種比賽就預左會有人做馬架啦.......個個都想自己贏嘛
作者: 問題一個    時間: 30-9-2009 17:50
唔知版主開post前有無諗過,部份帳號係唔同人,但同一ip呢

而家有人屋企有2部機正用同一ip,學校都唔出奇
作者: Carrera    時間: 30-9-2009 18:05
我以為做馬既唔少添...呢度比我預期中少啦 XD
作者: kit06    時間: 30-9-2009 19:55
投票類活動要完全避免造票情況相信很困難,如果情況嚴重,
將活動主題設置 閱讀權限11 以上,可使新註冊既會員帳號不能參與投票

再舉辦類似投票活動時可以考慮以上措施
作者: 誠、––    時間: 30-9-2009 19:59
將活動主題設置 閱讀權限11 以上,可使新註冊既會員帳號不能參與投票

再舉辦類似投票活動時可以考慮以上措施 ...
kit06 發表於 30-9-2009 19:55

最可惜的是,GM沒想到這點唷
作者: ~大波妹~    時間: 30-9-2009 20:14
依家先黎捉遲唔遲o的==
咁之前果幾次型男活動又冇人做票咩==
如果o係網吧度投咁點計==
其他ac唔同ip又代表唔係同一個人咩==
作者: a93619    時間: 30-9-2009 20:17
好地地一個活動就比D為自己的人搞壞曬!!
作者: 無名方士    時間: 30-9-2009 21:14

再舉辦類似投票活動時可以考慮以上措施 ...
kit06 發表於 30-9-2009 19:55

唔該哂杰少意見(病死七彩中
作者: 乂mikey乂    時間: 30-9-2009 22:03
你無野呀~~我e個名無玩個你地所有活動~~得吹水~~你點調查野嫁~唔該用下個腦啦好唔好
作者: 晞晞公主    時間: 30-9-2009 22:22
[[onion_75]]如果我成大班fd上我屋企用同一部電腦但唔同id投,,咁又係唔係做馬呀???
作者: 夢夢豬    時間: 30-9-2009 22:48
咁多版主既-.-
作者: 傻爪小優~    時間: 30-9-2009 23:28
咁多版主既-.-
夢夢豬 發表於 30-9-2009 22:48
新多在個呀嗎[[onion_24]]
作者: 夢夢豬    時間: 30-9-2009 23:33
新多在個呀嗎[[onion_24]]
傻爪小優~ 發表於 30-9-2009 23:28

赤壁版有3個???
作者: puikuen    時間: 2-10-2009 21:36
呢d活動預左有人開分ac做馬
作者: 傻爪小優~    時間: 3-10-2009 17:40
赤壁版有3個???
夢夢豬 發表於 30-9-2009 23:33
我個意思係多在個版主...姐係而家兩個囉
作者: 問題一個    時間: 3-10-2009 20:24
其實我想講而家呢2個版主 = 而家赤壁個GM 咁

赤壁個GM:無諗過任何事就隨隨便便整回溯就當回收秘文閃,乜都唔諗玩家一日內賺到既經驗值,沖符玉,秘文等等

呢2個版主:搞調查根本多餘又無用,但目前無見到有人被封。呢2個版主對網路唔認識,剩識咩叫IP,無諗過係學校,家庭等等使用電腦,有2部以上電腦,但同一個IP,咁查法就代理唔同帳號同一人,只睇IP就判斷同一人

以上呢2個版主 同埋 而家赤壁個GM ,無諗過可能性,問題等等就隨便去做
作者: 乞丐兒    時間: 4-10-2009 23:51
其實我想講而家呢2個版主 = 而家赤壁個GM 咁

赤壁個GM:無諗過任何事就隨隨便便整回溯就當回收秘文閃,乜都唔諗玩家一日內賺到既經驗值,沖符玉,秘文等等

呢2個版主:搞調查根本多餘又無用,但目前無見到有人被封 ...
問題一個 發表於 3-10-2009 20:24

你咁叻你做版主/GM囉~,~講就天下無敵 做就有心無力~*
作者: 問題一個    時間: 5-10-2009 01:37
你咁叻你做版主/GM囉~,~講就天下無敵 做就有心無力~*
乞丐兒 發表於 2009-10-4 23:51

我咁做係批評,無提過要佢改善,要我做乜?

日日街上有示威,批評政府無能,佢咁叻又唔見示威者轉去做公務員,取代職位?
作者: chreeyice    時間: 5-10-2009 02:41
[[onion_62]]其實 如果用 網上行 好多時 會撞左 ip ka~
如果要睇 應該要睇埋 cookies 先可以算係標準
不過e度 好似 可佞封 cookies 都可以留言[[onion_77]]
作者: 乞丐兒    時間: 5-10-2009 07:17
我咁做係批評,無提過要佢改善,要我做乜?

日日街上有示威,批評政府無能,佢咁叻又唔見示威者轉去做公務員,取代職位?
問題一個 發表於 5-10-2009 01:37

咁你又要批評人,但又無講過叫佢地改善,咁你批評係唔係=廢話
作者: 問題一個    時間: 5-10-2009 12:01
咁你又要批評人,但又無講過叫佢地改善,咁你批評係唔係=廢話
乞丐兒 發表於 2009-10-5 07:17

你認為橘子會改善咩?無雙房少左,咁多人嘈,最後有改善嗎?

外掛成堆,咁多人都批評橘子唔做野,叫GM快d去捉,咁佢有改善嗎?
作者: kk1388    時間: 5-10-2009 12:08
1# 誠、––
作者: 誠、––    時間: 5-10-2009 12:17
1# 誠、––
kk1388 發表於 5-10-2009 12:08

這是什麼意思?
作者: Carrera    時間: 6-10-2009 18:47
這是什麼意思?
誠、–– 發表於 5-10-2009 12:17

想減分囉.... XD
作者: 淼淼。    時間: 7-10-2009 15:14
依家先黎捉遲唔遲o的==
咁之前果幾次型男活動又冇人做票咩==
如果o係網吧度投咁點計==
其他ac唔同ip又代表唔係同一個人咩==
~大波妹~ 發表於 30-9-2009 20:14

你地次次做野都有d唔公平呀…今次先黎查,咁之前個幾時係唔係都要查返先叫公平??

咁樣對今次玩或是投過票既人都好唔公平!

咁係唔係一撞左ip既人,都要封樂古ac先?咁樣好似做得好唔岩囉! 其實你地唔查,大家都一樣冇出聲,你一查,就大把人開聲,你地係唔係叫搵黎搞?
作者: roy1983roy    時間: 7-10-2009 15:18
你地好無聊呀, 仲要封左人地樂古個ac,咁之前個幾次算咩?做野咁唔公平!!!想加速執粒呀?
作者: 問題一個    時間: 7-10-2009 15:54

版主係咁suck,求求其其查,查完後乜都唔諗就封,同而家赤壁個GM無分別啦,嘈都無用,又係時候學下GM,扮睇唔到

同埋而家版主,學下某香港政府咁,無野做就隨便搵野做
作者: fuyu    時間: 7-10-2009 20:23
要查就一早查啦,今次先黎查!對今次玩既所有人都好唔公平!要查就查埋上兩次啦!!!! 要封就封埋上兩次既人既AC啦~!!你地咁做錯晒囉
作者: wistaria45ilu    時間: 8-10-2009 10:39
開返個AC比我呀!!!!你邊條例說撞IP就要封呀?!你以邊條例封人地AC呀??><><比返我呀!我投訴你架!!嗚!!撞IP就要封?!有朋友個AC就要封?!咩道理呀!!開返個AC比我呀!!!
作者: 誠、––    時間: 8-10-2009 13:06
請到http://www.nakuz.com/bbs/forumdisplay.php?fid=287

作者: wistaria45ilu    時間: 8-10-2009 13:29

封人之前都唸下呀!咁亂黎都得,赤壁咩都亂晒架喇!仲要搞到咁多玩家,仲搞亂埋樂古,你地班人真係幾勁呀!
而家點止我一個人比人封呀?我朋友AC都封埋呀!你地封人唔用腦架?

如果你話註冊時IP都一樣就話者!你未試過上網同人撞IP架?
作者: 誠、––    時間: 8-10-2009 13:36
36# wistaria45ilu
要投訴請到
http://www.nakuz.com/bbs/forumdisplay.php?fid=287
作者: wistaria45ilu    時間: 8-10-2009 13:38
我而家唔係投訴呀!而家係講緊你呢個POST既有關內容阿!同埋表達緊不少因為呢件事被鎖既人既意見。不然你鎖晒D POST佢好了阿,原來你地係唔需要我地既意見,咁開POST黎做咩呀?
唔該版主睇呢個POST入面留言人既留言內容吧!
作者: 誠、––    時間: 8-10-2009 13:42
38# wistaria45ilu

當然歡迎表達意見,
我們亦很樂意接受以及作出改善,
如果閣下對本版有任何意見,
也可以到本版專帖
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3468006&extra=page%3D1
作者: 波堤貓貓    時間: 8-10-2009 14:42
其實像是在我家..3部電腦~4個人用..
我們家4個人也有投票呢!!那算是IP重複嗎???
作者: 靜待其空@@    時間: 8-10-2009 15:02
@o@[[bao_36]]
作者: 藍。    時間: 8-10-2009 15:16
你封完我AC…我又要開過隻…咁我真係叫一個人有兩個AC了…咁樣做係唔係真係叫岩呢?岩岩個個就借團友既,E家呢隻就係我自己本人新既0 0 唔好玩…你封一隻我開一隻呀…樂古我成日黎,唔止入赤壁區。
作者: kobb07    時間: 8-10-2009 16:22

錯頻~~哈!!@@
作者: 小鷺    時間: 8-10-2009 17:31

對於這些選美投票, 小鷺一直旁觀沒說過話, 因為造票這情況由第一次的時候就知道存在,
或許在網上的這些投票, 每每都有這些情況吧?
不過看這次你們反應那麼大, 作為赤壁玩家之一的偶, 實在感到有點煩擾,
世頻天天都看到罵GM/版主的洗頻, 小妹在此想說句公道說話,
不管怎樣, 有沒有造票, 參與投票的人自己最清楚
不論版主封號是否正確, 即使這次版主不封號, 投票者或參賽者自己良心又是否過意得去?
頭頂著一個是否名正言順, 是否實力得來的稱號, 用著得來的獎勵,

是否真的過意得去, 當時人自己清楚,
(當然這世界有些面皮厚的人, 這個是小鷺玩了這遊戲後而見識到的)
偶只可以說, 以自己努力、實力得來的獎勵或別人的稱讚, 才會有真正會心的快樂,

因為這是自己的努力, 獎品拿在手才會珍重; 因為別人的真心稱讚, 聽了才會感動。

小鷺不太懂電腦, 不清楚電腦的啥IP, 我想大概像身分證吧? 是電腦的身分證, 可以這樣說嗎?
早前香港有段新聞, 關於有人行使別人身份去投股票什麼滴, 最後被發現, 給抓住了。
那幾個人, 為了有更高機會投到新股, 利用別人的身份號碼去申請,
這對其他守法的人公平嗎? 這樣的行為對嗎?
別人不清不楚就被人用了身份去申請, 正如有些人說, 家中有幾台電腦, 家中也有幾個人,
那你有沒有問過他們的意願? 小妹認為, 這不應該是家有多台電腦, 就可以投多少遍,
問題在於, 由申請新號至發帖, 至投票,
是不是都由一個人一手包辦? 而不是你的所謂「家人」「朋友」?
或許你說你有問過他們, 他們又是否了解投的是啥?
他們平常有上網嗎? 有上樂古嗎? 開的都是新號, 為的就是投票。動機, 當時人自己最清楚。
所以小鷺從來就覺得這些選舉沒意義, 本來大家公公正正地, 不偏不頗去選美, 也是遊戲以外的樂趣,
可是變質成這樣, 或許為了勝利, 或獎品, 或名聲, 不擇手段, 那比賽就毫無意義了。

有人罵怎麼之前的不去捉拿, 現在才去捉,
鷺鷺想回應, 之前他們不去捉, 是做得不好, 可是第3次時開始做了, 總好過一直還是不做吧?
問題存在, 當然越早處理越好,
GM及版主哥哥, 這次無論如何你們都要捱罵的了, 因為怎麼說也是第一次去捉人, 而最初沒有,
可是這次以後, 都去做些為了公正的預防措施的話, 對以後的參與者都是好事,
或許小妹給GM、版主一個小小建議,
從此以後, 開新號都要較多的身份認證, 不那麼輕易就可開新號,
新開的號也不那麼容易就可以投票, 也不是灌水就可以投票,
小妹愚見, 不知道可不可能實行, 可是怎樣也好, 其實最重要還是人們自律, 就不會那麼多問題了。

不說這個不知所謂的選舉, 說日常的吧~
GM/版主可真是可憐, GM也只是做份工作, (版主更是義務的吧?
有很多遊戲的問題, 我想, 他也應該管不到那麼多,
他們的困難我們也看不到, 只知道他們做出來的不如你心中的期望,
偶想, 他以上有老闆, 他也要時間匯報, 他們要時間討論, 要時間做決定,
要做一個決定不易, 因為要做出一個盡量對大多數人都公平的決定, 不是一兩分鐘就可以,
怎麼人們都只罵他們?
其實他們有心想舉辦活動, 也是想玩家們多些樂趣吧,
可是每每都給狠狠批評, 怎樣做也不好,
那是不是真的有如一句不上進的說話:「多做多錯, 少做少錯, 不做不錯」?
反正怎樣做也有人批評是錯, 那不如不做好了, 應該這樣的嗎?
不搞任何活動了, 人們又會說你怎麼不搞;
你們有沒有換轉角度去想想別人的立場和感受?
小鷺說這番話不是要去幫著GM或版主, 是我有盡力想想他們的立場,
雖然在電腦及遊戲資歷來說, 小鷺入世未深, 小鷺也不可能完全了解在上位者的運作等等
可是偶知道, 意外發生了, 沒人想滴,
玩家可以無責任地破天大罵他們, 但他們可以罵誰?  他們更不可能罵你們。
玩家不滿意大不了就不玩, 可他們不能, 他們下決定的, 只有天天承受壓力, 天天被罵,
其實這世界, 沒有一件事情是對所有人都公平, 總會有人出來喊罵, 他們也不好受,
那麼多不滿, 不如換你上去做, 相信這樣你們才體會到那滋味了。

最後總結幾句, 有沒有做, 自己最清楚;

有句說話別人教偶, 「人在做, 天在看」,
沒做過的, 公道自在人心, 自己心安理得, 對得了天地良心, 哪怕別人抹黑。
鷺鷺一直堅信, 這世界還是有公義的, 做事對得了良心, 為人循規蹈矩, 就可以了;
做壞事的, 上天終有一天會懲罰阿。
不單是這次風波的誰對誰錯。
或許鷺鷺對電腦這東東很無知, 以上若有對電腦知識不清楚的地方的話, 不好意思/~\"
不過怎樣也好, 還是那一句, 有沒有做過, 天知地知自己知, 而最重要的是, 人們自律。

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

抱歉鷺鷺這次回應冗長, 可偶是認真回應想說句公道話,
不認同的請別不禮貌地罵我打我[[bao_50]] (要打也別打頭, 很痛的阿><, 也會變笨呢[[bao_29]]
作者: 問題一個    時間: 8-10-2009 18:48
同版主嘈都無用啦,佢地學緊GM:「扮睇唔到」
作者: 藍。    時間: 8-10-2009 19:16
唔做咁多野就咩事都冇啦,之前兩次都係咁,係今次做多左野先出事。 多此一舉
作者: JINGWOON    時間: 9-10-2009 18:11
名單上冇我名!!太好了~反而有係咁話我做票的人的名!
作者: Carrera    時間: 9-10-2009 20:14
小鷺花心機所講既野的確好岩
做唔做馬已經唔重要
我只會恭賀果d贏得光彩既朋友
作者: 藍。    時間: 9-10-2009 21:05
3次都冇一次有人是光彩的, 自己有冇都做過叫人開AC做票既人自己知,自己團入面既人知︿︿

自己都行唔正企唔正,開聲話人前,都唸下自己有冇係團入面發話吧。你真係當我係共濟冇朋友[[onion_48]]
作者: 傻敏敏    時間: 10-10-2009 20:37
唔做咁多野就咩事都冇啦,之前兩次都係咁,係今次做多左野先出事。 多此一舉
藍。 發表於 8-10-2009 19:16

今次特別過份呀ma@_@
作者: 諸葛謹    時間: 10-10-2009 22:33

沒記錯的話 上兩次的版主 不是 無名跟誠..是KIT嗎??
每個人做事方式都不同 之前的版主 沒去做可能是不太盡責
現在的版主去做是 盡責 公不公平..已經 不是版主查不查了!
不過無可否認的是  上網投票 就是要多票數的人 吧
票數多小...就是靠朋友吧...其實已經向GM提議過不如不公開名去投
這再起碼 減小 互相罵戰..軍內朋友之間的投票是不可避危的
但這就能避免不認識的了^^

至於GM 其實有好多問題都可以避免..送閃 是可測試
有BUG交給完美 等兩星期 才改好 都沒問題...
玩家 有 問題 打給客服...有MSN客服 都是可以
但不要說 不是24小時有GM 副本有BUG 過2小時 不就是 有事變沒事?
地BUG 其實 玩家都接受了 77 3王會跌彈出去
吳皇任 怪會自動走 等等 都接受了
只是 活動方面 gm才是要動腦的地方吧

不過gm都只是 打工吧  什麼工都是受氣! 就算是老闆都要受氣
頂不住的 就不做 就代表 eq低吧
作者: 無名方士    時間: 11-10-2009 00:20
沒記錯的話 上兩次的版主 不是 無名跟誠..是KIT嗎??
每個人做事方式都不同 之前的版主 沒去做可能是不太盡責
現在的版主去做是 盡責 公不公平..已經 不是版主查不查了!
不過無可否認的是  上網投票 就是要多票數的人 吧
票數多小...就是靠朋友吧...其實已經向GM提議過不如不公開名去投
這再起碼 減小 互相罵戰..軍內朋友之間的投票是不可避危的
但這就能避免不認識的了^^
諸葛謹 發表於 10-10-2009 22:33

先感謝諸葛謹閣下的意見xD。

讓我知道的也解答一下kaka

第一任以及第二任比賽,無錯的話應該係杰少做版主。

先不要怪杰少查唔查,查的原因只是會員反映,而前者兩次都無咩會員反映。

基本上可以唔查,但因有會員反映,正常也需要履行樂古版主的工作吧!?

只可以講查是義務,不查也是人情,唔查只係交比官方而已。

至於GM 其實有好多問題都可以避免..送閃 是可測試
有BUG交給完美 等兩星期 才改好 都沒問題...

呢個問題我相信GM都唔想,事後我都有上過赤壁一陣,見到GM都有講大慨殺了他可消玩家心頭之憤就盡殺(呃,大慨是那樣

至於測試問題相信也不錯的建議。

不過gm都只是 打工吧  什麼工都是受氣! 就算是老闆都要受氣
頂不住的 就不做 就代表 eq低吧

基本上你都岩o既,其實GM有時都好無辜,例如外掛方面。

GM根本無法修改玩家內部資料,怎抓外掛?都是將名單大慨交給負責的部門

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://pcomcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2