樂古Nakuz

標題: [jubeat 5代][轉載] jubeat saucer 稼動前情報 [打印本頁]

作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-8-2012 20:58
標題: [jubeat 5代][轉載] jubeat saucer 稼動前情報

本文所有內容 可能因為字眼上的錯誤而有偏差
假若saucer推出後 所得消息與本文不符 那很大可能是我所收集的資料有誤了

先講一講來源
主要都係來自某台灣遊戲論壇
(假若相關人士要求刪除的話 就請通知我吧 我會立刻刪除)

1.
自從3代(knit)玩「毛線」和「毛衣」、4代(copious)玩「燃料」和「太空旅程」,
這次5代(saucer)玩的是「食材」「料理」
透過遊玩,收集「食材」,製成「料理」之後就能解禁新曲了。
當然,遊玩所得的分數越高,得到的食材就越多了。(FC會再多一點嗎?)

2.
5代的解禁樂曲系統將稱為「bistro saucer」,台灣論壇說有「主菜盤」的意思,
「bistro saucer」可以選擇解禁「新曲」或者「舊曲」
以下逐一解說。

3.
「新曲」當中包括「版權曲」「原創曲」和其他音G的「移植曲」
「bistro saucer」「新曲」將會每月更新一次,
一個月會有15至20首新曲可供解禁 (也就是每個月也有新曲),
一個月後,上述新曲就會消失 (台灣論壇說待驗證)。
假若有什麼歌希望能再次出現的話,玩家只需要到ea-gate投票
就有機會於某月份的「bistro saucer」上再次出現。

4.
「舊曲」指的是「歷代所有的解禁樂曲」,儲齊指定數量的食材後,
就可選擇於「bistro saucer」解禁「舊曲」,(與knit的藍色毛衣差不多)
不過解禁出來的是哪一首「舊曲」 就是隨機的,預計已解禁的「舊曲」不會再出現。
「歷代所有的解禁樂曲」包括今代所有傳導曲
用燃料開的COPIOUS TRAVEL曲APPEND TRAVEL曲
預計今代較難解禁的アルストロメリア(水仙百合)與yellow head joe都屬於「舊曲」
(也就是解禁方法更易了)
至於目前大夏祭曲10曲,台灣論壇預計屬於「舊曲」,我個人就不肯定了。

5.
另外還包括「期間限定推出」的樂曲,
只會於一段時間內推出,遊玩到就能解禁(與傳導差不多?),
假若時段結束後都未能解禁,可以透過「傳導」或者「bistro saucer」取得。

6.
由2代(ripples)推出的「每日1.5挑戰曲」將於saucer消失,
會由「每日FC挑戰曲」取代。(きょうのフルコンチャレンジ楽曲)
遊玩「每日FC挑戰曲」就可以取得更多食材,供開歌用,
假若Full Combo挑戰成功的話還可以取得額外的食材,不過只能挑戰一次
與copious同樣,就算當天的挑戰曲尚未解禁,也可以選擇該曲遊玩。

7.
很久之前說的jubeat terminal(類似酒樓叫位的那個裝置),
看來應該擱置了。

8.
直至8月28日,已知的收錄曲如下:

________版權曲________
新たな幕開け / 新井大樹 (jubeat plus→)
________移植曲________
Amalgamation / Mystic Moon (DDRX3→)
DIAVOLO / 度胸兄弟 (IIDX19→)
Dragontail Butterfly / Tom-H@ck feat.Nadia (XG3→)
Fantasia / TЁЯRA (DDRX3→)
quaver♪ / Risk Junk (RB ll→)
________原創曲________
squall / 猫叉Master+
Vermilion / dj REMO-CON
NIGHT FLIGHT / 小野秀幸                                                        
フーフローツ / Nanako                                                        
Baby Bleep March / seiya-murai                                                        
我が麗しのバレンシア / 劇団レコード feat. Mille Face
作者: soneyiu.    時間: 28-8-2012 22:26

即係傳導系統唔會消失?

另外有樣野想問 當我而家解完devil fish dumpling bsc

我解完bsc之後就冇解落去 咁去到saucer個陣會當我解左定未??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-8-2012 22:56

傳導系統應該還存在的 不過支援的曲子應該比較少

saucer之後 要得到舊曲的話 就只可以透過bistro saucer解禁舊曲
應該不能再靠傳導

另外假若解禁了一首歌的BSC...嗯...阿...
那我就不清楚saucer會不會當你「已經解禁」了
不過多一首邪惡魔鬼魚沒差吧 要開應該不需要花太多時間(一兩鋪就行了?
作者: bennyyam0614    時間: 28-8-2012 23:47
想問一下bistro saucer曲目既問題
若10月份bistro saucer曲目為1 2 3
11月份bistro saucer曲目為 4 5 6
咁11月份 1 2 3會唔會消失?
作者: kingson2    時間: 29-8-2012 00:31
最大問題 bistro saucer既歌每個月15-20首轉1次
未解果d可五可以用傳導拎埋佢?

同埋. 舊歌係米會有大刪減既可能?
作者: enttyes    時間: 29-8-2012 02:03
期待"我が麗しのバレンシア / 劇団レコード feat. Mille Face"同埋"squall / 猫叉Master+"

其實我諗佢15-20首歌..可以叫人一齊開既..你開幾首佢開幾首..省錢省時間~
作者: Leaf~A    時間: 29-8-2012 11:08
回復 6# enttyes

haha係好方法wo成班FD底既一齊分工合作開歌
如果下代可以好似而家copious咁,可以係官網度開個團就好
唔一定限制左卡名
同人夾一齊開歌仲可以有Ju-bingo!拎AP
長此玩一年為開歌玩的應該慳唔少
只可惜小弟少Jubeat FD同埋冇號召力罷了..
作者: danny仔仔    時間: 29-8-2012 11:54
咁我呢d本身解左咁少歌
去到下一代又無傳導係米有d歌會永久無得解???
作者: 下..唔係掛    時間: 29-8-2012 14:28
咁我呢d本身解左咁少歌
去到下一代又無傳導係米有d歌會永久無得解???
danny仔仔 發表於 29-8-2012 11:54

如果你未解果D歌下一代無被DELETE到
一定有得解番  如果唔係K會賺少好多
作者: 影之輪舞曲    時間: 29-8-2012 14:49

對於好似我E種好少去打機o既人黎講
每一個月換咁多歌好似有點兒....失去目標(?)
=========================
如果大夏祭果10首都當「舊曲」
咁實有好多人反枱
但應該唔會掛....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-8-2012 17:41
想問一下bistro saucer曲目既問題
若10月份bistro saucer曲目為1 2 3
11月份bistro saucer曲目為 4 5 6
咁11月份 1 2 3會唔會消失?
bennyyam0614 發表於 2012/8/28 23:47

我唔肯定1 2 3裡面會唔會有邊首仍然可以留低
不過大部份應該都會消失(不肯定)

換言之你可能會產生「你果首歌拎左EXC之後 首歌就石沉大海」既情況

最大問題 bistro saucer既歌每個月15-20首轉1次
未解果d可五可以用傳導拎埋佢?

同埋. 舊歌係米會有大刪減 ...
kingson2 發表於 2012/8/29 00:31

未解果d我唔知會點
可能會石沉大海(即係直接消失 任何人都冇得玩)
可能會仍然留低 不過解禁方法係點樣我就唔清楚啦

關於刪除曲...
係除左幾個月之前Location Test發現水銀燈被刪掉之外
就冇其他關於刪除曲既消息
作者: bennyyam0614    時間: 29-8-2012 17:43
我唔肯定1 2 3裡面會唔會有邊首仍然可以留低
不過大部份應該都會消失

換言之你可能會產生「你果首歌拎左E ...
Torchic╳小火雞 發表於 29-8-2012 17:41

咁好難繼續打哂3個難度..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-8-2012 17:49
咁好難繼續打哂3個難度..
bennyyam0614 發表於 2012/8/29 17:43

不過假如復活既話
照計分數應該會仍然存在

台灣論壇果邊又補充了一句
說關於「新曲出現後會不會消失」一句還存在懷疑
所以大家不要過份相信就好
作者: bennyyam0614    時間: 29-8-2012 20:09
不過假如復活既話
照計分數應該會仍然存在

台灣論壇果邊又補充了一句
說關於「新曲出現後會不會消失」一 ...
Torchic╳小火雞 發表於 29-8-2012 17:49

del 歌都算
依家新歌可以咁既話 咁扲黎有乜意思
作者: soneyiu.    時間: 29-8-2012 20:35
del 歌都算
依家新歌可以咁既話 咁扲黎有乜意思
bennyyam0614 發表於 29-8-2012 20:09

可能唔係大家估既咁樣呢..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-8-2012 21:24
可能唔係大家估既咁樣呢..
soneyiu. 發表於 2012/8/29 20:35

嗯 我都唔肯定自己打既野岩唔岩
理論上翻譯果邊應該冇錯 係差在saucer一推出之後 係咪真係上文所講咁樣
作者: enttyes    時間: 30-8-2012 01:42
回復 7# Leaf~A

實不相瞞..我身邊d fd10個都冇1個係挽jubeat..
   可能100個先得1,2個..仲要唔係一齊挽..
   我同你可以話係同病相憐~
作者: Leaf~A    時間: 30-8-2012 02:08

回復 17# enttyes

HAHA,睇黎我地有FD做(?) XD反正未知下代情況如何,大假又放完係時間留返D錢先

話說開始想學下睇譜聽譜喇
實力有限我諗都係先從LV7/8入手..?但係會唔會呢D歌因為係拆譜方面黎講唔係太過需要所以好少有
同埋除左YouTube邊度有網站有文字/圖可以睇架?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 30-8-2012 20:51
leaf大你需要
jubeat memo
作者: enttyes    時間: 31-8-2012 00:54
回復 18# Leaf~A

哈~咁睇黎我地可以一齊甲下分工開咩歌之後互傳xd
作者: Leaf~A    時間: 31-8-2012 01:00
回復 20# enttyes

的確系有得諗-.-
不過一切有待下代更新先再打算

另外謝火雞大了~
作者: Torchic╳小火雞    時間: 31-8-2012 18:40

ya
一切都係推出之後既情況作準

想當年copious出之前
我都周圍搵緊到底「傳導系統」係點樣
之後玩完先至「哦 原來係咁既一回事」

============================

btw仲有幾個注意點 係值得留意一下
1. 刪除曲/復活曲(如有)
2. 曲目難度改變(如有)
3. 大夏祭曲的解禁方法(到底會唔會易左?)
4. jubeat Terminal很久都沒有消息,看似胎死腹中了嗎?
5. 主菜盤裡面的曲子 過一個月後到底會不會消失(←這是我最著緊的
6. e-amusement participation所帶來的後果
7. 全港6蚊jubeat應該理所必然,不過會唔會有7蚊jubeat呢?
作者: soneyiu.    時間: 31-8-2012 18:54
6蚊對我黎講已經好誇張

7蚊既話..
作者: jimmg12    時間: 31-8-2012 19:17
冇AKB歌....

Orz
作者: soneyiu.    時間: 31-8-2012 19:42
冇AKB歌....

Orz
jimmg12 發表於 31-8-2012 19:17

有一首~
作者: 下..唔係掛    時間: 31-8-2012 19:55
ya
一切都係推出之後既情況作準

想當年copious出之前
我都周圍搵緊到底「傳導系統」係點樣
之後玩完先至「 ...
Torchic╳小火雞 發表於 31-8-2012 18:40

其實點解會加價
作者: jimmg12    時間: 31-8-2012 20:47
有一首~
soneyiu. 發表於 31-8-2012 19:42

我講新曲
作者: lll161616    時間: 31-8-2012 20:57
我講新曲
jimmg12 發表於 31/8/2012 20:47

jubeat主要sell k社原創曲,有1首算偷笑(X JAPAN冇既!!)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 31-8-2012 21:05
我講新曲
jimmg12 發表於 2012/8/31 20:47

其實
新版權曲既全曲list都未公布
你又點知冇呢
作者: jimmg12    時間: 31-8-2012 21:07
其實
新版權曲既全曲list都未公布
你又點知冇呢
Torchic╳小火雞 發表於 31-8-2012 21:05

暫時絕望住先
作者: Torchic╳小火雞    時間: 31-8-2012 21:15
暫時絕望住先
jimmg12 發表於 2012/8/31 21:07

你唔駛絕望既
就算一出冇AKB曲 之後不斷換歌都總會有掛

其實點解會加價
下..唔係掛 發表於 2012/8/31 19:55

兩個說法
第一係 機鋪要將部機升級 機鋪果邊都係要比錢
d機鋪自然就會係開頭果段時間加價 補返條數
再加上 d玩家應該好心急想玩新歌 呢段時間加價應該會賺好多

第二係代理商施壓 (即係達流)
我唔知幾時開始 不過早係knit時代就已經出現
果陣我同冰仔係唔知邊度得知 達流向各大機鋪sd左份公告
話knit一出既頭半年 建議售價為6蚊 最低只可以set做5蚊
當然果份公告冇話遺反左會點 不過我諗都係斷上網斷服務之類

然後copious一出都有類似情況
果陣copious一出 全港極多地方都升晒做6蚊鋪
雖然有極少數(例如油麻地金星)都仲係5蚊
不過聽講佢地收到代理商通知之後 就即刻升返上6蚊
大約三個月之後先見到有降價到5蚊既情況
作者: soneyiu.    時間: 31-8-2012 21:23
你唔駛絕望既

兩個說法
第一係 機鋪要將部機升級 機鋪果邊都係 ...
Torchic╳小火雞 發表於 31-8-2012 21:15

之前去銀星 個日咁岩係銀星加價第一日

我入銀個陣 唔覺意好大聲咁講左句"咦 變左4蚊既?"

跟住個事頭婆就過左黎同我and我個friend講 "係呀 比人話我地太平啦"

跟住仲講左d野 但係我冇心聽佢講野 唔記得左佢講左乜lu~

睇完火雞大個說法 原來係比代理商施壓 sad..

btw係銀星仲係3蚊個陣 成日都會彈句連接唔到網絡既警告出黎

但係而家我冇見過 唔知係唔係又關代理事呢?@@
作者: jimmg12    時間: 31-8-2012 21:40
你唔駛絕望既

兩個說法
Torchic╳小火雞 發表於 31-8-2012 21:15

望就咁望
作者: 下..唔係掛    時間: 1-9-2012 00:54
你唔駛絕望既

兩個說法

換言之 要玩既...趁依家就...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-9-2012 01:43
跟住個事頭婆就過左黎同我and我個friend講 "係呀 比人話我地太平啦"
睇完火雞大個說法 原來係比代理商施壓 sad..
soneyiu. 發表於 2012/8/31 21:23

我果陣都覺得係代理商果邊施壓
銀星就好似759
而達流就係可樂廠
咁VZ阿荃金阿GAMEMAX果d 就應該係超級市場同便利店果類
(嗯 呢個比喻都ok唔錯)

同埋最上一次有3蚊出現既地方 已經係2代既事黎
作者: Leaf~A    時間: 1-9-2012 01:54
3蚊真係好平呢..
只可惜太多人打
又有D人打到發晒脾氣大力拍制
而家轉返$4
快樂既時間太短暫了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-9-2012 02:00
壞掣唔緊要
壞掣唔肯整先係問題
銀星起碼願意幫你整掣先
作者: Leaf~A    時間: 1-9-2012 02:04
回復 37# Torchic╳小火雞

反正大假已完都唔點煲機了等下代吧
作者: [H]mel    時間: 1-9-2012 20:38
咁xg個邊10蚊8蚊
莫非...
作者: enttyes    時間: 2-9-2012 01:24
回復 39# [H]mel

唔排除係你心目中既可能性~

另外我估MK88會加到7蚊..呢個可能性有70%
作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-9-2012 19:25
咁xg個邊10蚊8蚊
莫非...
[H]mel 發表於 2012/9/1 20:38

莫非咩野

不過兩年幾前 XG一出 係15蚊同12蚊
之後去到XG2唔知幾時 就跌到去10蚊同8蚊
XG2去到XG3果陣都冇加價 所以我諗 呢個應該係上限架啦
作者: enttyes    時間: 3-9-2012 19:04
話說點解好似咁耐都未有正式既官網??
定係不嬲都係咁@@"
作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-9-2012 20:06
通常都係出左先有
作者: leechakkan    時間: 4-9-2012 17:59
請問有冇人知道支Jubeat牌豉油幾時出?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-9-2012 18:05
只知道是9月
作者: soneyiu.    時間: 4-9-2012 19:03
knit轉copious個陣早幾多日公布幾號出?
作者: [H]mel    時間: 4-9-2012 19:34
我記得COPIOUS係9月15日響日本出
香港就響九月尾到入貨
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-9-2012 19:36
http://mp.i-revo.jp/user.php/jb-staff/entry/1266.html
去年8月24日就話「copious 9月15日出」

而且去年8月18日就已經公布copious的刪除曲
宜家saucer刪除曲就除了水銀燈之外 就沒有其他消息了
作者: soneyiu.    時間: 4-9-2012 21:43
即係香港可能要10月先有saucer玩/.\
作者: lll161616    時間: 4-9-2012 22:06
即係香港可能要10月先有saucer玩/.\
soneyiu. 發表於 4/9/2012 21:43

未必,因為KAC2012預賽9月就開始
作者: 六神綱    時間: 4-9-2012 22:55
去年8月24日就話「copious 9月15日出」

而且去年8月18日就已經公布copious的刪除曲
宜家saucer刪除曲就除 ...
Torchic╳小火雞 發表於 4-9-2012 19:36

想問一下,咩係水銀燈?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-9-2012 23:34
水銀燈即係呢首
因為有人發現早前既saucer封測 唔見左呢首歌
所以就有人懷疑下代係咪會被刪除
[youtube]FHi0B6mO82k[/youtube]
作者: Leaf~A    時間: 5-9-2012 01:29
回復 52# Torchic╳小火雞

話說今日同個FD玩Jubeat都特登玩呢首歌一次呢,,
作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-9-2012 22:55
5代OST有消息了
http://www.konamistyle.jp/sp/jubeat_saucer/index.html?style=tw
於MusicList看到的 只是全收錄曲的一部份
不過那十首也是已經公開過的曲子了 不作介紹了

11月21日推出

另外GFDM XG3的第二張OST 同埋
Sota Fujimori第四張專輯「SYNTHESIZED 4」
都在同一日推出

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://pcomcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2