收起左側

[公告] 請各位注意請勿連帖

關閉 [複製鏈接]
原帖由 男班長Andy 於 24-3-2008 20:14 發表

唔係喎,當初版主有例明幾句做示範
但最尾都修改左
咁究竟得唔得先,你都無答
乜d條款唔係諗好先架咩,突然改左
姐係同意思既字,比唔比寫先
黎到自貼就好大勇氣先出post,無支持就真係好似自貼員都無人理咁
但 ...

由此至終都係講緊連帖問題(汗
至於那個例子不是評語方面的
而是回覆方面的
示範了可以回覆方面的格式
至於你現在問的
可以查看版規啊
[2.1] 本壇嚴禁一切無意義文章(呃帖)及浪費論壇資源的文章(灌水)發表:
   * 注意: 本版沒有回覆字數限制.
   Ⅰ. 所有無意義回覆均被禁止, 違反者一律呃帖論, 扣五至十分; 惡意性、灌水式
     呃帖處分更為嚴重.
     - 定義: 一. 純標點符號、表情符號、網絡符號:「=.=」、「=0=v」、「
          」等.
        二. 只含不能表示意思的語氣助詞:「wow」、「Zzz」等.
        三. 內容無聊, 空泛, 沒有意思: 一組灌水式沒意思的文字, 不能令人理
          解含意的文字等.
        四. 隨便的寫上回覆內容以取積分:
          A. 純隨便打招呼回應以求獲取積分:「ha」、「hi」、「cc」等.
          B. 只為取得積分而發佈無謂回覆:「我來呃分」、「我要積分」等.
          C. 評語(支持或批評)欠缺合理原因、主見或個人感覺,只隨便寫上
           內容回覆(多帖), 純粹為獲取積分目的:「gd」、「好圖」、
           「支持一下」、「十卜」、「謝謝分享」等.
        五. 發表多篇內容相同或類似的回覆或甚至抄襲其他會員的回覆內容:
          A. 發表內容相同/ 類似的回覆:
           在甲帖回覆: 好令呀 十卜; 在乙帖回覆: 好令喔 十卜.
          B. 複製(抄襲)其他會員的回覆:
           甲會員回覆: 你好令唷!; 閣下的回覆: 你好令唷!
        六. 以接龍形式回覆主題(刷屏):
          甲回覆: 班馬; 乙回覆: 馬路; 丙回覆: 路人......己回覆:......
        七. 其他類型的無義務回覆:
          A. 權限(=自身等級+10)或積分不足而回應以求觀看相片:「see
           see」、「看看怎樣的樣子喔」、「給我看」等.
           (註: 這類型般的回應亦無幫閣下查看相片, 相關限制並不會於
             回覆後放寬!)
          B. 純粹為爭奪首數名回覆位置的回應(沒有任何評語):「我是第一/
           二/ 三」等.
          C. 人云亦云般地回應死連圖片:「好大個叉包」、「沒相看」、「
           什麼都看不到」、「叉包美味唷」等.
           (註: 在版主未能通知作者圖片死連之前, 第一個回覆提示不計,
             及後回應者一律計算在內!)
     * 注意: 一. 無意義回覆定義如有例外, 亦由版主決定.
        二. 版主有權定奪所回覆之內容是否屬於過份, 會員不能懷疑版主能
           力公報私仇, 挑釁版主或引發罵戰者一律永久禁言.
   Ⅱ. 不得連續回覆 (連帖), 違者扣四分; 因系統問題連帖扣一分(即回覆分).
     - 若是不小心或無意犯了連續回覆行為, 可自行刪文, 免被扣分(步驟見[13.2])
   Ⅲ. 貼圖時應把同一主題的圖片張貼在同一文章內, 嚴禁分開貼上, 否則一律以呃
   帖論, 扣四分.
   Ⅳ. 無意分享近相, 但發表無聊、無謂透頂的文章(其他不相關內容), 或是所謂的「
     惡搞」灌水帖子, 均一律重扣二十以上.
   Ⅴ. 所在純推文回覆均不容許發表, 違者扣五分.
   Ⅵ. 引用其他圖片(非會員相片)回文, 必須加上五字個人感想, 否則視為呃帖, 扣五
     分!
     - 如果以圖片回答會員問題者, 及純文字圖片例外.

沒有人說過不可"撐人"
回復 支持 反對

原帖由 男班長Andy 於 24-3-2008 21:03 發表

唔關事,以家討論緊,你覺得筆戰,覺得人地無事搵野做
以家有新條款制定,有意見就要入黎,唔可以比人討論嗎,咁專制?
打開post就有批評同建議
以家有少少針對性論點 討論,又話無野搵野黎講
咁個post其實係唔係無野 ...

啊?早在#1說了由即日起
討論不是不可
但請就"連帖"這話題討論
我不見得有你有任何針對性論點可言
至於那個例句
不是要警戒版友,小心打字 小心回文
早在#7說了 是格式上的例子
原帖由 男班長Andy 於 24-3-2008 21:16 發表
版主以家發爛.......
開個題目出黎,唔比討論........
都話左問緊,邊句語句係灰色地帶,可接受或不接受
由頭到尾都無答過我問題
仲話唔通食飯會有食飯指南教
你錯啦,食飯係無指南,但係做小朋友果陣已經比父母師長 ...

討論請貼題點
至於你的問題
你沒有明確指出灰色的地帶..我也不太明白
灰色地帶是指可以話果個人有罪又得冇罪都可的尷尬位
原帖由 男班長Andy 於 24-3-2008 21:28 發表
版主你係無用權力壓我
但你用權力壓另1個版主姐
講真丫,個版版係你既,你可以叫版友走,你權力範圍
唔通版友可以叫版友走咩
但版主叫版主走 第1次見真係.......

你平心靜氣先去討論啦
就係你無平常心,一黎就話 ...

重申例句是格式上的
唔需要理會內容
她的例句正因定義太含糊del了
你想問什麼
什麼point
回復 支持 反對

原帖由 男班長Andy 於 24-3-2008 21:49 發表
下?只係千宮雪制定,其實係太含糊
所以剷左啦?姐係唔會為呢次定義黎立例?
同呀冰冰好好多
最少可以到題

講真你地唔係應該傾完先立例架咩,剩係千宮雪諗咋?
唔好蝦佢喎,咩都比哂佢做XDD
例句正因定義太含糊" f ...

係傾過
但係冇加例子
我地發現左都即時改左個例子

所以淨係sup唔准許
版規[2.1]Ⅰ. 四 C. 都講明左
回復 支持 反對

原帖由 不死之謎 於 24-3-2008 22:18 發表
唔該叫壇主整返果個引用先出啦
好笑

更甚既係 樓主一re re幾十個
係咪要copy and paste幾十次

版主自己回覆內容都唔係好得去邊
何以服眾?

睇緊自貼區幾時...(係咪要買花生?

前任版主啊?你很不負擔任(奸笑

正是發現會員們

特地連帖情況嚴重

內容不是重點

而是連帖格式方面

而那個連帖 我拍完照就就del了
回復 支持 反對

原帖由 米達麥亞 於 24-3-2008 23:27 發表
其實自貼區一直小了一個意見區(有啥用?

建議開一個舉報及意見區

回覆的問題...就請會員去看版規..

盡管會員自貼區的版規相當之長-_,-

其實是有的-_-
最頂那個置頂-.-
回復 支持 反對

回復 43# 的帖子

我打開過好多次-0-
回復 支持 反對

搞掂
回復 支持 反對

回復 60# 的帖子

#1例明了初犯扣2分啊
他只是第1次連帖