打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] Grand Chase 吹水,聊天室~

回復 2731# 小雪冰
我都未必有長假放
除非唔番啦
回復 支持 反對

回復 2765# 小雪冰

據說外掛是全自動
非人手打的
回復 支持 反對

亂入....引用小雪冰呢句作出附加
其實入唔到大學咪入唔到
入唔到一樣可以有其他出路

讀到緊係最好繼續讀上去啦

鍾意自由 而屋企唔算貧窮既話
繼續話上去都得既 只係浪費時間

所以都係搵自己鍾意做既野係最好

正題

如果冇諗住去外國進修/發展既話
係香港讀唔到上去  就唔好強迫自己讀上去
如果唔係既話 只會浪費時間&金錢

主要原因香港有較好學歷  係唔一定搵到好工作
好多工作都係講求  個一項工作經驗
基本上係同學業上 完全冇關係
簡單黎講就係由低做起

個人認為

學習上:  繼續讀上去  你就一直比一舊錢出去  而且未必得到想要既回報(知識上)
           (根據新聞 有大學 超收學生問題 令學習上出現問題 )
            到頭黎錢就只會白白浪費  雖然係可以做兼職賺錢
           但係你要兼顧學業上既野 難以取得平衡 因此會出面問題

*想學多D野睇多D書就足夠 唔鍾意睇書可以睇影片(例:文藝.歷史.[英文電影/劇集])都可以

社會上: 其他出路其實會比較好  如果你話想學多D其他知識 可以報專門課程
            雖然可能都用到錢  但數值一定不會高過大學/副學士
            同時你亦可以從工作上賺取金錢

*人生好多野都係可以從社會上吸取到  包括好多野都唔係讀書讀得好就可以知道既事

數學上黎計 [3年制]  (請勿盡信  因為冇可能真係得)
(不包括雜費)

讀大學 [(負)費用金錢*年數]+[兼職]=???
          約[-4萬*3年]-[?????]=-12萬+[???]
          最後都係負錢

社會上 [工作金錢/[+晉升金錢]+*年數]-[課程*年份]
當最低工資30   每年晉升+5  工作8小時 日數25 工作年數3

6000*12個月=7萬2
7000*12個月=8萬4
8000*12個月=9萬6
=25萬2千 - [課程費用]

係賺錢 但係1個正常人冇可能會做3年唔停
所以一定冇呢個數

最後一句

做自己喜歡做的有意義事情
才是真正的自己
請不要強迫自己做任何不想做的事
當後悔的時候就太遲了
回復 支持 反對

回復 2784# m88

如果英文唔差既話 想踏遍世界
可以試下呢個 工作假期計劃
http://whs.esdlife.com/
雖然唔係全世界都去到 但呢個算係體驗
不過都係有好有唔好

可以當去旅行一樣
見識唔同既野
搵工賺小費

機票 雜費 所有野自己比哂
住宿&飲食問題(如果有朋有係個邊既話唔會有大問題)
而且仲要一定搵工做/進修先可以 先可以係當地住一段時間

至於音樂方面 係指咩?
回復 支持 反對

回復 2788# m88

上面都有講過 讀到上去緊係最好讀上去
但如果能力有限 唔建議面強讀上去

有時候老師所講既野 同  現在社會上  其實開始出現左差異
當你出左黎社會做野 你就明係咩一回事

除左政府工作及教育界有關既工作以外

係香港 大部份工作都係以[工作經驗]為先
姐係1個大學生謮完書 出到黎好多時都係由學徒做起
回復 支持 反對