打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 【天龍辯論】結果公佈

關閉 [複製鏈接]
背景:係我玩天龍果時 34石已經係好勁,而當時既轉蛋只出3石,後來再慢慢演變成出34石(不過4石都較貴), 再遲D有出345石 45石都屬於貴價石 之後再出到6石(不過中既機率糸得0.0000000000000001%) 但45石價格開始有下降既跡象

好,入正題
首先,當年我一開始玩,轉蛋問題唔太嚴重,自從暗器一出,神玉盒有大量既野,令多左玩家入點, gameone 見反應唔錯.. 所以就開始有瘋狂轉蛋....
問題就係呢度啦, 你可以睇番4年前既蛋, 最多出34石 3石350=1 4石1200-1500 =1 大家都接受既 因為當時大部分玩家都係34石仔, 令到一D 生活玩家亦都能生存
但係, gameone 為左賺錢,愈出愈離譜,先唔講佢連6,7節,345678銀布都出, 但最低最低限度呀,都唔駛出6,7體呀大佬? 轉盤令到3石100元都無 4石200元 5石1000 6石8000 有粒 仲要係好易中 再諗番當年既34石玩家咁低能1200 元收粒4石做咩?

而生活玩家亦變得愈黎愈無意思 345678銀布出哂,全10玩家都無用啦,龍血,彩棉變到一文不值咁制 令到基層玩家,生活玩家都選擇退出天龍

評分

參與人數 1樂點 +50 收起 理由
∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

背景:係我玩天龍果時 34石已經係好勁,而當時既轉蛋只出3石,後來再慢慢演變成出34石(不過4石都較貴), 再遲D ...
光云 發表於 12-4-2013 09:51 PM

中晒point
十分到位!!
回復

背景:係我玩天龍果時 34石已經係好勁,而當時既轉蛋只出3石,後來再慢慢演變成出34石(不過4石都較貴), 再遲D ...
光云 發表於 12-4-2013 21:51

好耶有人講到我既心聲
5石可以跌到得返1千幾真係離哂譜
難聽d講 好似玩緊_服多過正服

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

這個世界沒有對與錯 只有多數人與少數人

轉蛋系統沒有對錯
辯論這系統對大多數人還是少數人有利更好
還沒入正題已經超過50字 嘻嘻

我認為最主要因素是版本停濟不前
很多玩家已經開了很多個帳號
每個帳號也是三位數的級數及充滿強悍的裝備
所有系統及副本已經玩過無數次
當初的熱誠和興趣已經慢慢流走...
至於對天龍還有熱誠的人想追求更新的玩意而轉到國服
做成港服天龍末落(辯題應該是指港服?)

還有一個原因不是與天龍有關的
就是智能手機的普及
大家提起玩Game都是PAD,神魔,Candy Crush
遊戲年代由當年的單機,家用機,手提遊戲機,網遊到現在的手機
Online Game不能隨時玩已經是一大敗點
聽說好像已經研發了平版玩天龍(?)
如果做到用電腦玩的感覺應該會比現在那些簡單的手機遊戲吸引

嘛...我的通識經常不合格 看不明白是正常的
50個浮雲拿來吧(伸手

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

光云 發表於 12-4-2013 21:51

我有時覺得物價低反而同綁元有少少關係 , 因有綁元既關係基本上物價已經係5折 , 如果你放野個價高過原價一半 , 相信好多人都會話 "我係商城買有一半綁元收返 , 自己去商城買都得 , 唔使同你收" , 當個價開始已經係原價一半D人先肯接受既時候 , 物價何來可以貴AR

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

樓上選擇正方既朋友講既野的確都係令好多玩家對港服天龍不滿/心灰既原因
但是否就係令  港服天龍沒落  '''最主要'''既因素呢?
我唔係捉字  但如果真係以一個 審題角度  一個辯論一定要圍繞番個題發表出正反意見

我地依家討論緊  轉蛋 依樣野  係唔係就係令港服天龍  由一個繁榮現象  慢慢變到依家接近死區咁
調番轉黎講   係唔係如果無左轉蛋糸統  港服天龍就唔會沒落?
咁我舉國服天龍既例子就已經足夠說明   轉蛋並非係天龍沒落最主要既原因

再者  
正方既朋友好強調因為出左轉蛋後  
令到基層玩家/生活人 失去左生存空間  慢慢令佢地淡出天龍
我認同一半
生活人:
我覺得生活人 唔係一定要種10種10礦黎搵食
做生意要靈活變通嫁
高LV裝成日出6-7星裝
咁你可以轉整低LV裝
5-6種仲易升啦
你開多幾隻人種
日日整裝  3-4星賣5金10金  一陣就比人掃曬
溥利多銷  整一次閒閒地搵幾百金
雖然賺得少  但一定有市場
我整40組50組裝   一個月平均都搵3千6元寶(1張450點)
1千元同人換2500金  
無錯生存空間係少左  但係唔係就真係生存唔到呢?
再者  自從防裝易出高星後  
整一次裝  好多時都出到1隻6星野
1件6星裝 我相信你賤放100金都有人要掛?
但你只係付出左時間 同打造圖去整  成本係極低
生活人係指自己種野 採礦吧?

基層玩家:
基層玩家既定義係咩先?
唔買點?  3石人?
我覺得 基層玩家可能會因為見人狂抽轉蛋而覺得心理唔平衡
但如果遊戲經常有新副本新野玩更新  我相信 佢地又未必會離開天龍

轉蛋無人迫你抽  你可以無視佢
依家最大既問題係
大部分玩家睇唔到天龍仲有咩前景同希望
連續周周出轉蛋轉輪  但又無明確既副本/新野更新
令到玩家覺得  天龍係唔係就係咁一直落去
咁我洗錢上石為左咩? 又無新野玩?
正正係依個原因先令玩家覺得比心淡同郁悶
每一次大更新都有玩家回流
點解?  因為其實好多人都好期望天龍有大更新
因為無新野玩而離開   因為有新野玩番番黎
點解咁多人轉左玩國服?
因為國服多野玩嘛

所以我覺得導致港服天龍沒落既 最主要  因素係副本/遊戲新功能更新問題
轉蛋問題都只係其次
你睇國服 一禁入去  5絕阿  咩咩幻境阿  未玩睇佢介紹已經好興奮啦
但港服呢  每周二更新  咩咩轉蛋上架  咩咩轉輪上架
玩家心淡既係  點解佢每次都係轉蛋 而唔係副本更新
無新野玩  又加上狂出轉蛋  所以咪走人囉
但狂出轉蛋  如果每半年有大更新一次  KEEP住長期有新野玩
玩家又未必會咁快走人WO
上曬石  玩新副本又唔洗錢既 點解我唔玩?

以上小弟愚見 多多指教
如果支持正方既朋友 有唔認同既地方 歡迎指出並作出反駁

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

樓上選擇正方既朋友講既野的確都係令好多玩家對港服天龍不滿/心灰既原因
但是否就係令  港服天龍沒落  ''' ...
小小武當 發表於 13-4-2013 09:24

之前1200元收粒4石既玩家同之前連1000元都收到粒5石既玩家, 作比較,邊個心灰D?

你要諗下之前全34石已經係好勁-- 唔係一般人可以負擔到 ,但而家gameone出蛋出到567石 而家岩岩新玩既人用錢整隻5石人同之前既人用同樣既錢,不過得34石 你話邊個心淡? 無錯,蛋係可抽可唔抽 但出石機率會導致石頭價格下跌 , 從而令到D人可以用較少既錢整到隻5石人 而之前難得整到34石既人,又為咩? 俾著你,你都會放棄啦,係咪呀?

好,你講到生活玩家整405060裝賺到錢, 你係咪真係決定全部ser都好似北ser咁,每組都有人玩? 以新,逍ser為例, 玩40-60組既人接近係0 所以整到裝又點? 會有人收嗎? 會賺到錢嗎? 用材料整8090裝 一年都出唔到20隻8星 而家? 轉蛋345678銀布, 蛋裝都已經瘋狂出78星裝咁用材料整D456星裝做咩? 又放得出嗎?

第3, 大家對元寶既需求大了, 而生活玩家為左係唔入點而可以係game度生存到,佢地會跑商整裝黎賺金再換元, 4年前我仲記得1000元換得1200金
出左蛋 1000元=1500金 之後再1:1.8 到轉盤更1:2 甚至1:3 咁你話D生活玩家點有咁多錢去換元寶?

唔明既話我重申一次D pts
1.之前整隻34石人既錢而家整到5石人,令到玩家心淡
2.唔係個個ser有405060組人士, gameone瘋狂出345678銀布,蛋裝,令到生活玩家無心用材料整裝,令玩家流失
3. 玩家對元寶既需求大 換金比率不斷上升 令生活玩家難以生存

再回應樓上再樓上果位

你講到綁元,係咪綁元入面既野,元店入面都有齊先,另外,你綁元都要用左元寶 先拎到 而換金比率不斷上升 元寶更加珍貴 比你係生活玩家會唔會有咁多金去換元再拎得小小綁元?

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

之前1200元收粒4石既玩家同之前連1000元都收到粒5石既玩家, 作比較,邊個心灰D?

你要諗下之前全34石已經 ...
光云 發表於 13-4-2013 11:29

綁元係唔可以買任何野 , 但唔好忘記上石都要付出買琢符/高鑲 , 個D都係要元買

或者從另一角度睇金價跌 , 反應金既需求減少 , 以前D人未升爆經要金黎升 , 個個要金 , 但依家好多人都升爆左 , 都唔使要金升 , 即是等於以前D打交幫要守場黎升經 , 依家佢地升爆左 , 要經都無咩用 , 依家佢地都唔會咁做 , 刷野好過啦
回復

回復 17# 光云
我回覆個陣都話
你地講既轉蛋所引致出黎既後果
的而且確係令到天龍沒落既其中一個原因

但依家依個POST係討論緊  
轉蛋系統是天龍沒落的'''最主要'''因素
我唔並認為  轉蛋係天龍最主要沒落既因素

1.之前整隻34石人既錢而家整到5石人,令到玩家心淡
無錯  你指出依個情況  係令到好多玩家心淡  繼而離開天龍  大量玩家走係令到天龍沒落
但我指出  假若GM重新開始積極番更新  半年出一次副本  追番國服既進度  你有一隻34石人係道
你會唔會用隻34石AC繼續玩下新副本先?  定都係心淡照走 有新野都唔玩?
相信你都會繼續玩啦 岩唔岩先?
無錯  出轉蛋的確係令物價下降  用較平的錢可以打造一隻角色
令到之前用較多錢打造既玩家會心有不甘
但唔通佢肯有大更新  有新野玩都唔玩?
所以我指出  令天龍沒落既最主要因素   係佢長期唔更新(副本/功能等)
轉蛋所引致出黎既後果只係其次

2.唔係個個ser有405060組人士, gameone瘋狂出345678銀布,蛋裝,令到生活玩家無心用材料整裝,令玩家流失
無錯  你講得好岩  唔係個個SER都有405060組人士 依個係我忽略左
但做得生活人既人相信由一開始都係預左自己自力更生  唔會買點
做得生活人好多都係享受自己種田等等既樂趣
用70分鐘種一SET種   再自己整裝  整到岩用既裝自己用/放
依D就係生活人
講真  一隻GAME既資源係有限
其實依家少左人玩  係有限既資源下 競爭者少左
仍然做緊生活人既玩家未必真係咁無生存空間
10種 龍血  的確係仲有人收  
而且生活人包括埋跑商人士掛?
其實依家出左咁多蛋
令到4抗等等石都係200-300金一粒
從另一方面林  唔係令佢地更易上到石嗎?
你講到話轉蛋出678星裝 布銀等等
無錯  係令到D裝既價有所下跌
但有一點
令裝係永遠都有人收  永遠都唔夠嫁
你出到一隻7星深藍齊野90組裝
閒閒地2千元UP  
我相信做生活人
日日自己種田 1-2個月無理由出唔到一件7星裝掛
已經係好保守估計
我自己整 平均整2-3次都出一隻似樣D既7星裝
做生活人付出既係時間  最多你話要成本係監符同打造圖
而且就算佢係因為心淡而放棄整裝
但如果天龍經常有更新活動  唔代表佢唔會玩
歸根到底  
都係因為天龍10世唔更新  令到玩家舊既野玩到悶而離開

講真   好多玩家都係抱怨點解天龍無更新新野玩
佢地覺得氣忿既係 GM只係識出轉蛋呃錢
一句講曬  大部分玩家之所以離開天龍
係睇唔到天龍有咩前景值得佢地期待

重申一次   依家係討論緊
轉蛋系統是天龍沒落的'''最主要'''因素
你講既野都係令天龍沒落既原因
但真係最主要咩?

我問你一個問題
假設轉蛋個個星期照出
但黎緊1年-2年內
GM講到明一定會最少更新番幾個副本
你會唔會繼續等同玩落去?

PS:純粹理性討論 無惡意

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

嘩...兩邊越來越有火花了!!!
回復