查看: 5015|回復: 44
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 給lag的玩家!!

近排發現好多朋友都特別lag   所以小弟有小小分享希望可以幫到大家

相信都唔小人知道嫁啦   不過希望冇人post過啦

入正題    ***以下以個步驟必須完全跟足***

開始->執行->打regedit

現在你會發現開啟了”登錄編輯程式”之後找  
HKEY_LOCAL_MACHINE->SYSTEM->CurrentControlSet->Services->Tcpip->Parameters->Interfaces

發在你會看見1個或以上的亂數機碼名稱

開啟入面的MTU檔把底數改為十進位   然後把數值資料改為576

最後重新開機就完成[[bao_36]]

有問題的朋友請先看我7#   ,   28#  這2個回復

回復

唔明咩係{開啟入面的MTU檔把底數改為十進位   然後把數值資料改為576}??
咩係mtu檔/?
回復 支持 反對

我也用一種程式改了網速(攤手
回復 支持 反對

有冇人用過而真係有效可以黎證明下?
回復 支持 反對

係lor ~~"
有冇人試過真係得 0 0?
同埋呢, 咁樣做會唔會對部機有害ga =w=?
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

唔明既朋友我可以解釋下

在數據傳輸時  當電腦接收到一定數據就會作出反應
而MTU就是要接收多小數據才有反應的單位     所以他才稱為  最大傳輸單位   

大家可試想想     當數值大時   它便需要收到較多的數據才會作出反應  因而令反應變得遲鈍

我試舉一個例子大家就會明白
假切我們當整個瑪奇數據傳輸為螞蟻送食物    而家裡有廿多個家人等他開飯
因為這個食物因為非常重所以要10天才會到家    這時他的家人以死光了
但螞蟻如果把食物分開十份拿沒家    然而整體速度雙對沒有一次過拿沒家那麼快
但也不至於含家產

大家可再想一想    瑪奇對於反應  是大過  速度

最後我們可以得出個結論是把數值減小使速度下降  但令反應加快

相信大家也看過1秒5粒治療吧!!!

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

原帖由 不知火曉大同 於 22-3-2008 21:43 發表

囧 咁佢分開十份搬 搬其中一份番屋企 但唔夠分BOO
螞蟻一個窩入面有成千上萬隻螞蟻 十分之一邊夠分呢 講到未都係含家產渣BOO
AND 重要一點 螞蟻係好有TEAM WORK 一個人唔夠搬 佢地會成堆一起去搬
搬起比佢 ...

朋友   你可唔可以當佢地d朋友死哂    方圓廿公里得返佢地一個家庭-口-
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對