查看: 3137|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

波斯和匈奴

我覺得波斯勁過匈奴好多
馬科技又齊 經濟科技又齊 出村又快 黑暗又+50肉
仲有戰象,火槍,駱駝都是匈沒有的...兵工廠好像只差弓兵=.=
經濟又強 兵種又強 點解d人用匈奴都唔用波c??
係咪新手覺得唔洗起屋方便d??
回復

我諗吾只新手會覺得吾洗起屋方便d -_-"
回復 支持 反對

新手通常不配兵
純騎兵時匈奴出兵比較快+不用起屋
可能係因為這2個原因
回復 支持 反對

匈奴馬弓平WO
有時我覺得遊俠+馬弓比全遊俠更勁
回復 支持 反對

因為匈奴唔使起屋!換句話講!就可以省掉起屋的木!更快起城鎮,田.....
而且沒有人口限制,被人清家和爆堡影響不大!而且可以狂爆垃圾海都唔係問題!
而波斯的弓兵系弱!匈奴馬弓又平又低!
再加上匈奴起馬快20%!係城快時有一定o既優勢!
回復 支持 反對

波斯d野貴,匈奴唔使起屋,馬弓平,好多經濟優勢
回復 支持 反對

到後帝波斯出象海時
無人可敵(4個player齊出槍)
但象海好expensive
so
回復 支持 反對

其實我覺得波斯好用很多,波期我不會出戰象,通常用遊俠加火槍以經係一對超強組合,匈奴只係前期勁,用佢ge話你一定要係城堡時代戈陣,必須將對手壓住先有幾會贏,因為到後期 波斯裝甲同攻擊都可以+4 但匈奴的甲只可以+2 同佢玩鬥槍 鬥騎 都足夠win佢 如果佢用騎+弓騎ge話,你用遊俠加火槍一定win 因為遊俠唔係好怕弓騎 係波斯 遊俠加火槍 vs 匈奴 遊俠加弓騎ge情況下 匈奴ge遊俠好快玩完。如果你加埋巨型投石車,幾乎攻無不克。
至於話匈奴唔洗起屋可以令升城速度快d 我覺得差唔多 因為我用波斯同匈奴都可以29p 15分半升城 所以 只要你用熟一個國家同地形,升城ge速度跟本無咩差別 再加上玩帝國最緊要ge係經濟

回復 支持 反對

THX..................
回復 支持 反對

It will be impossible to produce war elephants in 1v1==
Needn't build house make huns players have more time to control the other things
回復 支持 反對