查看: 7602|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

【Part 1】弓兵國兵堡文明特色(新手必看 中了別拉兵吧..)

拉兵GA意思

射 走 射

無論走去邊個方向

走左就係走左

回射番 就係拉兵

弓國文明特色

配合自己隊友【盾】在後面掃射

【中國】 連弩兵 1字可言 屈  對付哥德 係弓兵國【唔計土西】之中係最好【最好唔代表夠打- -"】  上到帝

2字可言 超屈 使用人海戰術 + 1隊盾 在淺灘上 如果沒有後顧之憂 【不列顛 土耳其之外】

誰人能擋?【ps 未上帝前 法國出沒注意】

【不列顛】 見到哥德 匈奴 好淆啦 如果哥匈2個文明係敵方 起咩盾好? 劍兵吧 攻擊力比較高

敵方如果是土耳其 韓國 如果我方沒有上前做你盾 就好淆吧

殺拉森 西班牙 阿茲 日本 維京 塞 波 一埋到身 一件一件係咁死

對付到 法國 條 拜【因為攻擊力小】

【韓國】 未帝前 差唔多咩都怕咁濟 近攻 怕 遠攻 土耳其唔夠遠射佢 人地有盾又唔夠打 法國有盾又可以掉爆d馬車

點算- -? 如果我方又有多1個弓兵 唔洗諗 做佢盾吧 馬車好易食分吧 對付哥匈 搵搵隊友搞搞佢啦

上到帝 韓國的天下 土耳其? 西班牙? 帝波? 帝蒙? 哥德? 怕什麼? 照打【只在淺灘上】

打空地上小心俾圍嘔 但係如果人地帝左ga弓兵國有盾 照打得嬴韓國

當然 如果帝韓有盾就無所謂啦

【馬雅】係弓兵中識得【跑】ga弓兵 射速快 盾就起鷹勇士

未帝前 有好多野都比不列顛好 雖然攻低左小小 但係射速 血都高過佢

所以對於殺拉森 步兵國【克步兵國 但係對住高攻ga步兵海 包圍住 要相當小心】有效

如果盾+馬對盾+土 或者 盾+西 或 盾+韓 就走吧啦 多數唔夠打

因為火力唔夠

但係要睇盾個方面 邊個盾高血 高攻 或 克

帝後 射程5+3 相當於 長弓兵 ga長程 攻速又比較快

血又多 一個字正 對於 土耳其 西班牙 如果雙方無盾

可以硬打硬的 當然是馬雅嬴

但係帝韓 帝蒙 就難講  夠打帝中的

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
[H]bunbunbunbun + 5 原創內容

查看全部評分

回復

只看不回 怎打part2-口-
回復 支持 反對

回復 2# 的帖子

【不列顛】 見到哥德 匈奴 好淆啦 如果哥匈2個文明係敵方 起咩盾好? 劍兵吧 攻擊力比較高

如果我用不顛會出長槍兵 我信我d盟友會派兵黎幫我擋哥德[[bao_27]]

#我會好期待你出part2[[bao_36]]
你漏左蒙古冇講呀[[bao_45]]

回復 支持 反對

蒙古我覺得好似好難用咁- -..

可能少用吧- -
回復 支持 反對

回復 4# 的帖子

蒙古係兵堡度真係好弱 冇盾既話 幾乎所有文明蒙古都唔夠打(如果1隊對1隊)[[bao_35]] 但係蒙古一升左帝做精蒙 幾乎可以打贏所有文明[[bao_27]] #亦係蒙古最大吸引之處 (我自己本身喜歡用蒙古)[[bao_45]]
回復 支持 反對

可能part 2 講....堅野@@
回復 支持 反對

精羽都未必夠精西打喎@_@
精西90hp 2+4弓防
即使係未精都炆水,唔一定係精羽贏,
回復 支持 反對

回復 5# 的帖子

我覺得升左精蒙射得快左遠左攻擊力高左

(特別係快左- -)

不過話時話,原來未精既蒙係比精長弓升哂屈機

攻唔夠多唔夠遠防唔夠

惟一係d血係長弓的一倍- -
回復 支持 反對

韓國可以硬食vk/塞/阿/條/拜/西/土/日
咁叫差唔多咩都怕囧
回復 支持 反對

原帖由 eyab34 於 15-8-2008 20:05 發表
韓國可以硬食vk/塞/阿/條/拜/西/土/日
咁叫差唔多咩都怕囧

vk無得講,本人覺得唔多勁(愛vk者別插- -)

塞唔清楚...我諗都可以食到既..

阿既話可以長槍配阿茲豹勇士,韓的確殺得哂佢地,但係都起碼死左一半(淺灘死小d...)

條因為血高攻高,防亦ok,所以都起碼殺韓馬一半

拜就攻防血都比普通騎兵小...- -

西既話通常會有肉盾先會搞韓..如果唔係實掉頭走

p.s.係未精果時,精左淨係怕哥殺拉波象

土既話韓都應該死唔少,因為土三隊打韓三隊土可以屈遠,土火死哂韓都死好多.一隊打一隊韓都死ok多

日既話韓都ok既,唔會死好多既我諗..
回復 支持 反對