查看: 47580|回復: 39
收起左側

[教學]滲線教學 <新增水貼教學等>

如果有咩錯處請提醒我- -
有咩唔明都可以係度問<但未必答到~ ~>

如果再睇唔到圖
就右kick張圖>>內容>>有個網址係度
打返個網址就可以睇到

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
滲線教學:

睇到比較多問點樣滲線同上色問題
自己又買齊左d用具
加上..無論素組同上左色都會接觸得到
所以整左下面個滲線教學..
雖然其他網站都可以睇到[[onion_56]]

自己要注意自己所用模型油同溶劑ge性質
  唔係滲線時溶左下面果層就幣..

-----------------------------------------------------------------------------
以下係所需工具
後面最左數起:棉花棒,白電油,x-20<琺瑯漆溶劑>
中間最左數起:雙星琺瑯漆,塗料皿
下面        :油筆
白電油同x-20可以自己選擇其中一樣
雙星琺瑯漆
前面寫住 X-係光澤
             XF-係啞色

首先開油
將塗料倒係塗料皿上<要注意唔使倒太多>
再慢慢加上溶劑開稀
份量自己調較
唔好太稀,又唔好太"杰"
因為太稀上唔到油
太"杰"流動性唔夠

可以點一點係塗料皿側邊試其流動性<自己開得稀左- ->

開好油就開始
只要係模型件上點一點
D油就會自然流動

唔好怕污糟住

待乾後
用棉花棒沾上溶劑<唔好太多>
小心咁將出界部份抹走

完成

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
[H]江.云∼ + 10 熱心協助~升精

查看全部評分

回復

我d工具買左番黎到家下都未用..真係唔該曬....我想問用溶劑抹走出界位.係咪白電油同x-20都得嫁?
回復 支持 反對

我d工具買左番黎到家下都未用..真係唔該曬....我想問用溶劑抹走出界位.係咪白電油同x-20都得嫁?
*小霖* 發表於 20-1-2009 08:29

你用邊隻溶劑黎開油
就用果隻抹
回復 支持 反對

有一樣我唔讚成,就係「倒油」喇!
慘線一般都唔會要用好多油,倒既話就會好易倒得多過頭。
用混塗料果D金屬棒或者將會用黎混合D油同溶劑既工具吧!

小矮人兄係咪開得稀左就睇唔出(因為無傾側所以睇唔到流動),不過個人覺得稀好過"杰"。
開到好似係果隻色既水再稀DD就差唔多吧!
回復 支持 反對

小矮人兄係咪開得稀左就睇唔出(因為無傾側所以睇唔到流動),不過 ...
hyuuga 發表於 20-1-2009 11:44

果d金屬棒邊到有得賣嫁..?
回復 支持 反對

小矮人兄係咪開得稀左就睇唔出(因為無傾側所以睇唔到流動),不過 ...
hyuuga 發表於 20-1-2009 11:44

其實油本身流動性唔高
應該可以控制份量吧

咁我加一句
要注意下唔好倒太多
回復 支持 反對

果d金屬棒邊到有得賣嫁..?
*小霖* 發表於 20-1-2009 12:10

模型舖有
叫調色棒..
回復 支持 反對

模型舖有
叫調色棒..
[H]小矮人~~ 發表於 20-1-2009 12:16

哦...聽日考埋個試就去買先..
回復 支持 反對

唔知有冇人可以幫手買一set (因為我新手怕比人昆 買錯野or買貴野
回復 支持 反對

唔知有冇人可以幫手買一set (因為我新手怕比人昆 買錯野or買貴野
samson003001 發表於 31-1-2009 10:01

買d咩野??
回復 支持 反對