打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] Grand Chase 吹水,聊天室~

回復  m88
um..I think it depends
For me, phy & chem & bio are troublesome
but BAFS is suitable for  ...
小雪冰 發表於 27-4-2013 16:21

I also failed in Paper three

I think if somebody who have not hope, he just like a dead.

等待令人感到喜悅,等待標誌著人還有希望,還有事情期待,還有進步的空間。那種雀躍,令人沒有度日如年的感覺,感覺自己真的是活著。曾經,我也戴著這份喜悅,這份雀躍。等待,人至少還有東西等待,未來才是美好,才有活下去的勇氣,已往我那些等待的喜悅日子,已經頓成往事,該到此為止。

回復 支持 反對

回復 2781# m88
一見到首歌就醒起呢條惡搞片:

好啦(疑似)搞笑完 送多條片比你:

其實入唔到大學咪入唔到
入唔到一樣可以有其他出路
只不過係辛苦d咁解
讀副學士果d學位呢...我自己就覺得可能會哂錢哂時間
因為入得番大學既機會都幾低下
反正遲早都係出黎做野 不如出黎讀社會大學
社會大學都係大學黎姐? haha
見多d世面比起讀多d書有時會更加重要
睇你造化啦都係
回復 支持 反對

亂入....引用小雪冰呢句作出附加
其實入唔到大學咪入唔到
入唔到一樣可以有其他出路

讀到緊係最好繼續讀上去啦

鍾意自由 而屋企唔算貧窮既話
繼續話上去都得既 只係浪費時間

所以都係搵自己鍾意做既野係最好

正題

如果冇諗住去外國進修/發展既話
係香港讀唔到上去  就唔好強迫自己讀上去
如果唔係既話 只會浪費時間&金錢

主要原因香港有較好學歷  係唔一定搵到好工作
好多工作都係講求  個一項工作經驗
基本上係同學業上 完全冇關係
簡單黎講就係由低做起

個人認為

學習上:  繼續讀上去  你就一直比一舊錢出去  而且未必得到想要既回報(知識上)
           (根據新聞 有大學 超收學生問題 令學習上出現問題 )
            到頭黎錢就只會白白浪費  雖然係可以做兼職賺錢
           但係你要兼顧學業上既野 難以取得平衡 因此會出面問題

*想學多D野睇多D書就足夠 唔鍾意睇書可以睇影片(例:文藝.歷史.[英文電影/劇集])都可以

社會上: 其他出路其實會比較好  如果你話想學多D其他知識 可以報專門課程
            雖然可能都用到錢  但數值一定不會高過大學/副學士
            同時你亦可以從工作上賺取金錢

*人生好多野都係可以從社會上吸取到  包括好多野都唔係讀書讀得好就可以知道既事

數學上黎計 [3年制]  (請勿盡信  因為冇可能真係得)
(不包括雜費)

讀大學 [(負)費用金錢*年數]+[兼職]=???
          約[-4萬*3年]-[?????]=-12萬+[???]
          最後都係負錢

社會上 [工作金錢/[+晉升金錢]+*年數]-[課程*年份]
當最低工資30   每年晉升+5  工作8小時 日數25 工作年數3

6000*12個月=7萬2
7000*12個月=8萬4
8000*12個月=9萬6
=25萬2千 - [課程費用]

係賺錢 但係1個正常人冇可能會做3年唔停
所以一定冇呢個數

最後一句

做自己喜歡做的有意義事情
才是真正的自己
請不要強迫自己做任何不想做的事
當後悔的時候就太遲了
回復 支持 反對

回復  m88
一見到首歌就醒起呢條惡搞片:

好啦(疑似)搞笑完 送多條片比你:

其實入唔到大學咪入唔到
入 ...
小雪冰 發表於 28-4-2013 19:35

呀,男神YY。

回復 2783# kioik

講起理想,除左「想妳」之外,自小便愛星星,也愛音樂,踏遍世界,多好。 只可惜這些也要錢。
回復 支持 反對

回復 2784# m88

如果英文唔差既話 想踏遍世界
可以試下呢個 工作假期計劃
http://whs.esdlife.com/
雖然唔係全世界都去到 但呢個算係體驗
不過都係有好有唔好

可以當去旅行一樣
見識唔同既野
搵工賺小費

機票 雜費 所有野自己比哂
住宿&飲食問題(如果有朋有係個邊既話唔會有大問題)
而且仲要一定搵工做/進修先可以 先可以係當地住一段時間

至於音樂方面 係指咩?
回復 支持 反對

回復  m88

如果英文唔差既話 想踏遍世界
可以試下呢個 工作假期計劃

雖然唔係全世界都去到 但呢個算係 ...
kioik 發表於 29-4-2013 12:55

我就係因為英文差先令到我好大機會入唔到大學

音樂純粹興趣。
回復 支持 反對

回復 2783# kioik
歡迎亂入 (?)
其實大學呢樣野 我打算只係會入自己真心想讀既U & 學系
如果唔係 就算我入到其他U and/or 學系都會唔讀
唔係我串
只係因為我唔想哂時間
同埋霸住個學位其實對其他真心想讀既學生好唔公平
諗起都覺得內疚orz

的確...係香港打工都幾特別
讀完書出黎一樣可以冇野做 幾得意
正如你所講 一來係因為工作經驗啦
二來係因為做野睇既唔係成績 而係個人夠唔夠醒目
呢d野唔係讀書就讀到番黎

嗯 想學知識其實有好多方法
讀書只係其中一個
自修都一樣可以學到好多野
我班有個英文神人 (very likely to get 5**)係以煲西片同埋睇英文書為樂
於是佢英文超強-.- 發音都特別準過人

專門課程..有冇咩例子?
我明明地個概念 但係又唔多清楚實際上姐係指緊咩

我媽好強調我JUPAS揀科既時候要揀d多出路既科
我同佢講左好多次話我淨係會讀自己鐘意既科
唔會諗太多出路問題
(放心 我已經諗好左有咩出路 唔係盲目烏英亂咁撞)
我就唔信我讀完出黎真係要揸兜乞錢
就算係 問題都唔係我度 而係環境因素
我唔會控制得到呢d野lor但係
亦都冇人確保入到大學 -> first honour grad -> 搵到超級筍工 -> 一世無憂 (至少物質上)
無謂諗咁多啦...

回復 2784# m88
男神YY?
我聽人講佢會溝補習社d青春少艾既女學生...sad
利申 : 我冇補過佢

回復 2785# kioik
工作假期呢樣野我都有聽過
不過我自問份人比較內向 唔敢自己一個衝出香港lol
但係都可以幾好玩 同埋有啟發性

回復 2786# m88
其實係英文差既
又真係因為咁而入唔到U
你可以考慮下repeat
我都諗住考唔到就repeat
唔理係番學定自修都好
用多一年就有大d機會入U wor 何樂而不為呢
點都好過讀high dip / asso 搞到兩頭唔到岸啦..
回復 支持 反對

回復  kioik
歡迎亂入 (?)
其實大學呢樣野 我打算只係會入自己真心想讀既U & 學系
如果唔係 就算我入到其 ...
小雪冰 發表於 29-4-2013 14:57

我沒有報他live班,我不知道他是否真的如此,他長得不帥,也不可能因為剪了個mk頭便迷倒不少人。不論人品,外貌甚麼,能夠一年來便能取得如此佳績,不能否認他有著過人的魅力,我上過他的regular course ,特別是最後兩期,雖然我也只是透過螢幕看見他,但他之能吸引人,或許是他那種對成功與完美的堅持與追求。古之成大事者,不惟超世之才,亦必有堅忍不拔之志。
    準備DSE時,我總是埋怨讀書辛苦,上過他最後那堂,然後我才知道,一直是我這隻燕雀不知鴻鵠之志。

其實入大學,就算讀得唔開心都要入左先,肯為理想努力,就算讀得唔開心,都要努力讀,咁先有機會轉科,轉到自己鍾意讀,至少我老師係咁同我講。其實我都唔鍾意工程,都唔鍾意理科,雖則我係讀PHY CHEM,工作我更喜歡做對人,但唔通因為咁有大學讀唔讀?有個學士學位總比咩都無好。人生路上,總有些路唔係自己想踏上,卻總是被迫踏上。
回復 支持 反對

回復 2788# m88

上面都有講過 讀到上去緊係最好讀上去
但如果能力有限 唔建議面強讀上去

有時候老師所講既野 同  現在社會上  其實開始出現左差異
當你出左黎社會做野 你就明係咩一回事

除左政府工作及教育界有關既工作以外

係香港 大部份工作都係以[工作經驗]為先
姐係1個大學生謮完書 出到黎好多時都係由學徒做起
回復 支持 反對

回復  m88

上面都有講過 讀到上去緊係最好讀上去
但如果能力有限 唔建議面強讀上去

有時候老師所講既野 ...
kioik 發表於 29-4-2013 16:58

Oh,睇下成績出左尼點先,如果真係差英文一科,我寧可retake多年,
回復 支持 反對