查看: 43943|回復: 16
收起左側

[技術/教學] 教學(?)玩左咁耐teChnic pack既心得

雖然呢個PACK唔係好齊全,不過遲到我都會加埋其他MOD今次想講小小我有玩過既MOD
其實這是抽分貼

download:http://www.mediafire.com/download.php?01t022quozm6pel
pw: 952134

內有我識玩既mod
Better Dungeons v0.931 (多d怪咁啦,不過指定地方(生怪箱))
Millenaire (村民MOD)
Thaumcraft v2.1.3b(魔法MOD,呢個我都唔識玩上網又搵唔到教學,求高手賜教
Railcraft v5.1.0(好似叫RC,鐵路MOD)
Industrial-Craft 2 v1.95(IC2工業MOD大家都知啦)
Balkons Weapon Mod v8.6(多D武器
Wireless Redstone ChickenBones Edition v1.2.0(聽講係紅石)
Redpower v2.0 PreRelease 5(同上)
Equivalent Exchange 2 v1.4.4.0(過份勁既EE2,等價交換)
Buildcraft v3.1.5(BC)
ChopTree(快速斬樹,呢個夠實用)

-------------------------------------------------------------------------
呢到先係正文
一開始搵個地方起間屋,搵D鐵,走番D MINECRAFT野
建議係D有橡膠樹既地方起間屋,IC2有需要用到
沼澤地型比較易搵

上圖為橡膠樹,哥粒野就係橡膠要用吸取器拎

圖好大咁唔好見怪= =

如果大家唔覺有D唔好玩既FEEL可以DEL EE2先,等價交換將MINECRAFT世界既野分為EMCEE2過於強大會有人唔想玩
1分鍾1鑽石,唔想玩既話DEL左佢
燒舊木炭先,再合舊低級粉(係咪咁叫呢)

用呢支搞屎棍對住部牆右健,會搵前方3x3x3既EMC
一般MINECRAFT野既EMC
礫石 4
青金石 40
黑耀石 64
煤炭 128
青苔石 145
鐵/黏土 256
紅石 320
金礦 2048
鑽石 8192

呢個都好難搵鑽石
自己整條去到Y=10既路落去

升級,搵到舊紅石就合出黎,3X3X16
16格都係好難搵鑽石,當搵到第1粒鑽石就合.

3X3X64   搵鑽石就易哂了
禁G可以搞 3X3X64 OR 3X3X16 OR 3X3X3
對住牆每2格禁1次,1見到8192就開始慢慢挖,BC有舊野16384EMC

之後搵多幾粒鑽石黎整煉金箱(2個)

之後整個袋出黎

P.S. 死左唔見左個袋再合番出黎會有番入面D野
唔同色=唔同野

再合呢個箱出黎
呢個箱就有用啦

呢個箱,自動煉成機,係可以將大部份野轉換成1樣野
左上角=你想要既野
下面就係放你要轉EMC既野
我就用自動製石機整到64舊鑽石

自動製石機

哥個射出黎哥舊野係會將前面既野整走佢再嘖出黎,好似唔支援BC既管吸出黎(好似,定係我冇用D野推出黎)
不過等佢射出黎再用黑哂石管(功能吸野)吸入去

紅石點整就自己DOWN黎睇 UP圖太多煩,計時間每1個時間開1次紅石

整方法:
1條水柱,底下整個1格洞廢事佢流出黎
之後格1格放岩漿,後面再放玻璃

我自己整左18個呢D野,之後再用BC黑哂石管吸入去,再用BC既鐵管分好送係同1個位,再用金管+速度

5秒大約50-60舊石

另1個啦

中文叫賢者之石  仲可以合張TABLE  自己睇
用於人體練成

1COAL=4木炭,建議變做木炭先用黎燒

呢個我玩唔起唔識玩..我係放係上面哥個箱加EMC(放係左右會過EMC過去個箱)

升級路線(EMC值):
木炭(32) -> 紅石(64) -> 煤炭(128) -> 火藥粉(192) -> 螢光粉(384) -> 煉金炭(紅炭)(512) -> 烈焰粉(768) -> 螢光石(1536) -> Mobius Fue(紅符文炭)(2048) -> Aeternalis Fuel(白符文炭)(8192)
上面要放個螢光石/南瓜燈 夜晚先可以轉到

整左3個第1級先,之後再用上面哥個轉多D鑽石先
3個1級 9X3=27個鑽石  黑色物質=9X3鑽石+白符文炭8X3=51鑽石 27+51=78鑽石
1白符文炭EMC=1鑽石
1黑色物質=17鑽石
即78粒鑽石=3個中級

78粒鑽石先可以合到第2級
即600000左右EMC
再慢慢掛機轉完就合第3級
黑色物質=17X3=51鑽石
8X3白符文炭=24
51+24=75粒鑽石

即合出3個高級=78+75=153粒鑽石
如果我冇計錯

個爐冇睇過唔知咩黎

好了EEC大約係咁,戒指哥D我唔玩,要整EMC電池好煩
D紅色物質鎬哥D你比我用我用IC2哥D仲好

------------------------------------------------------------------

IC2(工業MOD)
最熟都好似係IC2同EE2
IC2+EE2既地熱能係好正
用4舊TIN合哥D野再整D岩漿,EMC轉換再地熱發電

地熱+太陽能,MFE>用電製物質
點解話叫你整左個EE2先,因為都要用好多鐵,所以用定EE2轉鐵先
EU=電
大部份野都要用MF2叉電
未燒既橡膠係可以用EMC轉既
整D電線,呢隻電線建議大家用,易有,又唔觸電,

或隻用鑽石哥隻(美感.但貴)

再燒D TIN出黎整舊電池,

整個發電機,最基本用COAL黎發電
鐵磚係8舊再燒鐵黎合

*發電機,機器都要用板手黎拆,如果唔係會得番之前D野
研磨機

燒1舊方塊=2個粉
燒1舊鐵=1個鐵粉
3個copper粉+1個tin粉
同樣bronze可以用emc黎轉

仲可以整裝tim

BATBOX,收電用,可收40000EU電,呢個大多數用黎做機器發電,叉裝就用MFE

紅點為輸出點,可用板手整位

通常咁,或隻D電線放係後面加強美感

大部份都要用呢個黎整

電爐,可以留住個進度

之後整個抽取機

1舊=3舊橡膠,唔怕燒出黎哂1=1,E+1=3

壓縮機

COAL粉用之前既研磨機磨出黎,再壓做哥舊長方形既野,

鑽石裝都死?無敵奈米裝
全裝MAX電不死身燒都燒唔死

紅色鑽石係 8舊紅石+鑽石可SAVE100000電用(大多數合成用),除非拆野想拎番D電

如果叉電就要合MFE

合個電池包
可以SAVE 60000EU電

升級,可SAVE300000電

升級電池包同奈米裝,鑽石鑽都係要用MFE黎叉電
用呢個拎岩漿,再用EMC轉如果唔玩EE2地熱能就煩膠了,我唔識整自動地熱(唔知有冇)

鑽石鑽,挖好快,唔會爆,用MFE叉電,拎個背包可以出街叉電,電鋸一樣
左面哥2or  2好似冇咩用咁

中間有奈米裝唔洗理
左邊係EU飛行器
左邊係咩生物飛行器
EU哥個抵用D

水力發電,發電量太小,唔建議用            
方法: 我用文字,希望大家睇得明      
搵個3X3X1先 咁放
             水電水
             電儲電        
             水電水         
之後3X3向下挖1層再全放水,咁就得                                                
(水=水,電=水力發電,儲=儲電器)
水力發電+太陽能發電,全天然  其實下面已經好多電線,係我用泥收埋哂見唔到

太陽能發電,

中間哥堆既電線放哂係下面

外邊就搵1條線向下挖再搵個儲電器

水力發電+雙太陽能發電電線連埋一齊(紅點係輸出,唔好放係紅點到住)
TIN線=太陽能,COPPER=水力,粗線=傳去下面間屋既MFE到

簡單既1個MFE,背後既一堆電線

---------------------------------------------
多D武器:

如圖所見,有合成方法
小刀同哥把叉(?)可以右建飛出去
雷神鎚同斧會將D怪輕輕彈高(係好輕輕),貼牆打幾血都屈得死(1P1)

Better Dungeons目測唔會介紹

太多野了
教方法only
玩technic pack有IC2
IC2既奈米裝依然不死
哥把劍都係神爽
冇裝入去=送死
有鐵裝都易易地死
合個奈米裝入去就包冇死
劍方面用鑽石劍/IC2哥把劍打最好
IC2只要開電斬人根本打得快
最好帶個飛行器過去(船哥D露天既可以走得快),有奈米裝就唔洗淆

鐵裝:
中間開個位係到屈身位,慢慢打(如冇生怪箱)

如果有好多生怪箱既(小矮人哥D)就係地下挖去生怪箱下面打爆佢--------------------------------------------------------
19/10

強大EE2+BC2>IC2自動地熱能發電機
製做唔知咩物質>整IC2既白裝
其實有呢3樣野基本全部野都已經可以自動化唔建議用EE2換取任何礦物,冇左樂趣
=
遲下PO多D片
心諗
HI AUNTIE,我UP條10分鍾都UP左我...3粒鍾
--------------------------------------------
21/10
-----------------------------------------
27/10

評分

參與人數 1樂點 +200 Bravo! +1 收起 理由
caesar007 + 200 + 1 內容精彩

查看全部評分

回復

6/10 12:40更新太陽能+水力發電

今晚應該會更新1個better drogan既1個drogan(搵都搵到我殘
回復 支持 反對

痴線
剩係個名都睇死我
回復 支持 反對

痴線
剩係個名都睇死我
jackyt121 發表於 6-10-2012 13:38

咩名LOL
回復 支持 反對

是TechnicPack= =
你果個S幾
回復 支持 反對

你果個S幾
A859378907 發表於 6-10-2012 19:53

S唔知幾多好耐之前了

打錯SOR= =
回復 支持 反對

你果個S幾
A859378907 發表於 6-10-2012 19:53

有冇新D既technic pack比我??
心諗:做咩春?

開個cheat mode諗住試下d怪
出左隻藍色牛出黎
打佢,一野撞我
成個地冇哂
回復 支持 反對

19/10更新
強大EE2+BC2>IC2自動地熱能發電機
製做唔知咩物質>整IC2既白裝
回復 支持 反對

樓主 估5到你係同路人
回復 支持 反對

樓主 估5到你係同路人
milkAvA123 發表於 19-10-2012 21:02

兄弟HI

生存個SAVE整緊野D BC管好煩
回復 支持 反對