查看: 4192|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[REFLEC BEAT] RB的隱藏指令介紹及使用方法(多圖)

RB是一款完美(個人觀點),有趣(個人觀點),並足以令人玩上癮(都係個人觀點)的遊戲,不過多玩了,都會有覺得無聊的時候。而這篇文章,正正就是為了讓這遊戲多添幾分樂趣而寫的。

實際上,K社財團K在RB裡加入了一些隱藏的設定,只要善用之就能為自己的遊戲體驗多添一點色彩
=============================
1.查看你對手的等級
在跳出ARE YOU READY?字樣那一刻起,點右上角的對手卡名欄,就會顯示對手目前的LIME等級。
===========================
2.改變OBJECT的大小
在選歌畫面,長按左上的大封面,就可以改變OBJECT的大小,由大至小的排序為LARGE->DEFAULT->SMALL->SMALL+->SMALL++
要注意雖然大小不同,但它們的判定都是一樣的,並不會有改大了OBJECT而令到判定變大的情況出現。
至於它們的尺寸,可以參考下我用IPHONE拍下的不被世界接受的渣相片:

SMALL

SMALL+

LARGE
=======================
如果看完也不明白怎樣改OBJECT,可以看下圖:

同時你應能發現,改完OBJECT和下面會講的3TOP RANDOM後,會在右上方表示出來
==========================
3.3TOP RANDOM
重點到了,這是最令人費解,同時也會大大影響難度的隱藏設定。
首先你要把曲目分類改成以等級分類(LEVEL),再順序按5,7,3就能開啟3TOP RAMDOM了
如果不明白,看上圖。
至於這是什麼玩意呢?
我們知道,雖然RB的譜面是隨機的,但3TOP都是固定不變的
而3TOP RANODM就是把3TOP都隨機打散。
它有3種模式,RANDOM,S-RAN,S-RAN+
它們的分別如下:

這是原本的模樣

而RANDOM後,一整條的TOP會隨機至另一個位置

S-RAN是RANDOM的強化版,它會把每一個TOP OBJECT都隨機移位,不過連在一起的TOP會整個一起移位

S-RAN+是S-RAN(下略),它把所有的CHAIN拆掉後,再一起像S-RAN般全部隨機移位
想像一下像Second Heaven和Into Your Heart般有一大串TOP的曲子S-RAN+後的樣子?

想想也覺得刺激...
====================
後記:
今日原本是我人生首次打上紅LIME,結果為了拍照而單手打歌,紅LIME一去不復返,以此照記念

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 25 精品文章

查看全部評分

回復

唔講真係唔知......
回復 支持 反對

RANDOM似係純粹左右相反,鏡譜面之類

這是我打完RANDOM FLOWER之後的一大感想

而唔係S-RAN,講到兩個S-RAN我只能說無言
回復 支持 反對

好多野係我見到六神大之前 我都唔知
除左上面果d之外 仲有揀完歌等完對手之後show封面 係可以禁落去skip咁樣

不過IIDX同GF有時真係要靠開RAN黎對付d奇怪既譜面
例如IIDX既縱連(RB既縱連係冇咩野 不過IIDX既縱連係好麻煩)
GF既樓梯...等等等等

咁到底RB有冇話係咩情況下 開RAN/S-RAN/S-RAN+係會好打d?
不過都先多謝冥大的教學了
回復 支持 反對

真係岩岩先知有咁既一回事
BTW,新歌有得開未-,-
回復 支持 反對

好多野係我見到六神大之前 我都唔知
除左上面果d之外 仲有揀完歌等完對手之後show封面 係可以禁落去skip咁 ...
Torchic╳小火雞 發表於 2-10-2012 01:36

更正一點的是,SKIP封面只限於對住電腦(CPU)的時候

同埋Rb突然間話轉哂譜面的位置真係唔慣...分分鐘連固有譜面都忘了怎打

咁就得不償失了
==================================

至於RAN/S-RAN/S-RAN+三舊野....都要研究一下,尤其是lv10/10+
(不過初步睇,玩慣某d曲的我,對住S-RAN/S-RAN+都好似打新歌咁....RAN都叫好D,純粹左右相反)

有趣的是,暫時我整2TOP唔似整object size咁樣,完左3tune再入銀玩的話

2TOP會變番DEFAULT,即係要再整過,不過object size的狀態通常會維持原狀

btw,如果玩灼熱BSB轉S-RAN+的話......直覺係天空夜明的強化版
回復 支持 反對

係咪即使用邊種RAN 都唔會改變 TOP 同普通object既順序?

姐係會唔會本身順序打 紅綠紅 變左 紅紅綠?
回復 支持 反對

係咪即使用邊種RAN 都唔會改變 TOP 同普通object既順序?

姐係會唔會本身順序打 紅綠紅 變左 紅紅綠? ...
下..唔係掛 發表於 3-10-2012 17:19

普通objects頂多係左右相反(鏡反射)

不過綠色的top可以花到五花八門.....
回復 支持 反對

普通objects頂多係左右相反(鏡反射)

不過綠色的top可以花到五花八門.....
六神綱 發表於 3-10-2012 18:53

我係想問 例如好似I 'M SO HAPPY
一開始係 普通Object
用左ran  會唔會變到 一開始變左係top先
回復 支持 反對

我係想問 例如好似I 'M SO HAPPY
一開始係 普通Object
用左ran  會唔會變到 一開始變左係top先 ...
下..唔係掛 發表於 2012/10/3 18:57

嘛 我也不知道
不過我幫你再問清楚d

佢想問既係
假如本身個譜係咁樣(數字係到達判定位既先後次序

ran/s-ran/s-ran+完之後會唔會變成咁
回復 支持 反對