查看: 3679|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[投稿攻略] 玩左新模式幾場既小小心得

岩岩玩左幾場 對新模式重未係好熟
但係有D小技巧可以分享下

一開始會把散彈&衝鋒槍俾你汁
可以汁番去避難所入面先
我發現有好多人殺左人之後都冇汁走到支槍
之後果支槍俾我去現場汁番再用黎殺番佢
所以建議將所有係地下見到既,或者係殺人汁到既槍汁番屋企
等下次復活時都有槍用
(根據本人觀察係放係地下既槍似乎唔會消失(?))

地圖中間會有地方俾你買槍,但係買到既後備彈量唔多
建議買支連狙/機槍 打人汁材料
冇錢既都可以買番支衝鋒槍,冇血都可以用黎打下屍

一開始好多人都唔知升咩先
建議任何時候都應該升避難所先 咁你贏既機會就會好大
跟住就可以升 左上既防禦牆(左上)同鎚(右下) 再升鐵->木
升鎚 對你之後升其他野都有好用 採集材料速度大幅提升
呢個圖入面木應該算最多,第二係鐵
食物果個應該係最難搵到
當饑餓值到0既時候就會持續扣血(大概4秒扣一次,一次4血),同行動變慢
饑餓值得番4~5格果時升食物果個(即係中間左邊果格)
咁升完之後饑餓值就會補滿
當你升左果個但係又搵唔到食物
建議番番去屋企附近既地方自殺
之後再去汁番哂你D槍,料同錢
(當然如果你身上乜都冇既時候邊到死都冇所謂啦)

玩左幾場,試過係入夜既D時候唔夠時間番避難所
當時只係係避難所附近,諗住15秒點都番到去la
點知最後10秒D屍都已經出緊黎
最後槍又冇,D料又冇哂
所以入夜前30秒左右都應該差唔多要番去
唔好諗住重有30秒就唔驚

入夜之後周圍會不斷有殭屍打防禦牆
呢D屍比起日間D屍唔同
攻擊力好高,速度亦都好快
幾下都已經殺得死你
如果唔係避難所支機槍冇彈,而你又冇錢買都唔會建議你用刀仔打屍la
另外要經常留意防禦牆既耐久度
當度牆耐久值0果時就爆 就算你係日間搵緊料都會死
而你升緊級既野會全部冇哂(升左既除外)
所以唔建議係夜間升野 最好係岩岩日出既時候升
一開始果時防禦牆只得1000 入夜時多數都唔夠用 應該先升避難所
如果你冇料升既話 可以係度牆耐久度<1000果時按e維護防護場($2500 需時40秒)
如果係夜間咁做既話 度牆可以係D屍差唔多爆到果時升番 到日間果時就會有度新既防禦場
*當你度牆耐久值低,冇升緊其他野,而夜間就完既時候,可以俾屍打爆度牆
復活時你就會有度新既防禦場,而唔會損失你既材料/錢

當你俾人/屍殺死果時身上既材料同錢就會跌左一部份係地下
我覺得如果身上有幾多材料/錢係同你會損失幾多%成正比(未證實)
如果採到足夠多材料時就最好用黎升左野先
唔係既話就小心會有其他人無啦啦係你後面打死你
試過有幾次諗住冇人採多D都唔怕 點知番屋企果時死左

當你既避難所升到最高級既時候就可以call人黎救你
果時就會有D識玩既人走黎你屋企打你度防禦牆
你度牆爆左果時等待緊既救援會被取消
所以當你call緊人果時就守係屋企啦
就算有人黎都可以用屋企支機槍黎殺佢(又可以汁埋佢支槍同料,爽)
重有 就算度防護牆滿耐久值滿左都要升定先 以防萬一
只要Keep住咁升度牆同守係屋企再等多幾分鐘 9成都會贏

我只係玩左幾場,上面講既唔一定岩,之後有可能再寫圖片遲D補上

有錯歡迎指正
希望呢個攻略(?)幫到大家啦

評分

參與人數 5樂點 +200 Bravo! +4 收起 理由
sealion2 + 1 原創內容
倉井影 + 200 內容充實,有心機
zenith710 + 1 好好!! 期待圖片遲D補上:)
postking + 1 good
Sasori~ + 1 新手獲益良多!!

查看全部評分

回復

個人認為最緊要升左鎚先,反正避難所升左一級同唔升都係差唔多,用鎚可以好快打到材料的說
回復 支持 反對

個人認為最緊要升左鎚先,反正避難所升左一級同唔升都係差唔多,用鎚可以好快打到材料的說 ...
馬倫 發表於 23-1-2013 07:18

所以$買鎚材料升避難所
回復 支持 反對

我同你既玩法差唔多
係第1晚賺錢買鎚
到第2晚就升完
我第1日會先升避難所
第1晚打打下會完成
同時耐久會回復1000

之後既晚上開始前20秒  會用$2500去維護防護牆
晚上20秒之後又會回耐久
可保防護牆不爆

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
倉井影 + 40 心得分享

查看全部評分

回復 支持 反對

第二日會開始肚餓,所以我系第一日晚上趁冇$冇材料果陣自殺V V
回復 支持 反對

其實夜晚升野先最好, 唔會俾玩家拆,
基本上得day2夜晚係有機會比屍爆
回復 支持 反對

好詳盡
多謝晒
回復 支持 反對

學到好多野...期望會進步
回復 支持 反對

個人認為最緊要升左鎚先,反正避難所升左一級同唔升都係差唔多,用鎚可以好快打到材料的說 ...
馬倫 發表於 23-1-2013 07:18 AM

我都係咁做,有錢先升鎚,對之後採集材料好有用
回復 支持 反對

第二日會開始肚餓,所以我系第一日晚上趁冇$冇材料果陣自殺V V
F└┘CK 發表於 23-1-2013 11:31 AM

可以係肚餓之前升食物箱(唔記左叫咩名),升完之後饑餓值就會補滿
回復 支持 反對