查看: 9460|回復: 69
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Jubeat] [大夏祭] 八月~九月中的1.5曲列表 (想玩百合水仙就入黎

關閉 [複製鏈接]

4個月前有看過這個帖,或者9個月前有看過這個帖
都知道該日的1.5曲,是可以無需解禁就任玩。
你沒有百合水仙(アルストロメリア)?不要緊,等到當天1.5是百合水仙就可以了。
你怎知道哪一天1.5是百合水仙?看下面吧。

K記照顧到新接觸jubeat既玩家,可能因為未開晒歌而打唔到大夏祭既課題曲,開唔到歌,
所以未來一個半月既1.5曲將會全部都係果堆課題曲,當中包括
Special One、Shine On Me、
bass 2 bass、I'm so Happy、532nm、
あいのうた、Starlight Parade、
Shining Star、Prophet Vibe、polygon、GIGA BREAK、AREA 51、Devil Fish Dumpling、
Theory of Eternity、アルストロメリア
合共15首
順次序由8月1日開始為Special One,直至8月15日就是百合水仙(アルストロメリア),
之後8月16日會再loop多次,8月31日又會再loop多次。
再不明白的話就看wiki或者官網

簡單來說
想玩百合水仙既朋友(無論你打唔打算玩大夏祭都好)
可以捉緊8月15日 8月30日9月14日呢3個日子
果三日就係比你任打百合水仙既日子了

再另外,
假如各位有咩傳導曲係未有,亦都可以藉住相關既日子,
靠1.5曲系統去打一次果首傳導曲就可以了。

嗯 就是這樣
不過整篇文章最令我最注意的 就是1.5曲loop到去9月14日就完了
也就是說9月15日之後.......................
回復

9月15號...Saucer暗示?
回復 支持 反對

因為之前已經有消息話saucer係9月稼動

不過唔敢肯定係咪一到16號就即轉
始終個活動8月1號開始 岩岩好loop三次就係9月15號
所以有一兩日 甚至一個禮拜走棧都唔出奇
回復 支持 反對

係米1.5個d我打完就會永久有得再打???
同埋係米普通畫面stardard入去就可以揀到個首歌???
回復 支持 反對

Special One、Shine On Me、
bass 2 bass、I'm so Happy、532nm
あいのうた、Starlight Parade
Shining Star、Prophet Vibe、polygon、GIGA BREAK、AREA 51、Devil Fish Dumpling
Theory of Eternity、アルストロメリア

除左紅字既歌之外 其餘都係玩一次就永久解禁

至於紅字既歌...只可以話 你只可以係果幾日打
過左第二日就冇

另外 照道理只要你冇去錯日子
你揀歌果陣就一定搵到果首歌(除非部機冇update 不過可能性低)
再唔係就揀歌果陣 禁一下左上角個灰色方塊
再禁一下青色既チャレンジ楽曲 就會直接顯示果日既1.5曲比你揀

再不明白的話就等到你要開Riot of Color果陣再叫我吧 我可以幫你既
回復 支持 反對

原來要咁樣先開到ga....
今日我一直係咁按左同右搵極都係得新手個50首以內既歌
我明明上網開左APPEND TRAVEL D歌但係搵極都搵唔到囉
回復 支持 反對

APPEND TRAVEL既話應該得532nm用得著
照道理只要你上網開左首歌 你就應該會搵到首歌出黎
回復 支持 反對

我jubeat剩係玩左4鋪炸....剩係識較難度同setting個判定圖案...
一開始入錢個到有個box同standard揀我都係敢揀standard炸...因為個box好似要雙倍錢....
我都唔知有咩用....揀歌個度就真係剩係識按左同右揀...見到邊首好聽就開黎打....
不過好似得幾首好聽....都差唔多打晒....新手勁少歌呀
有時聽你地講marching可以開到新歌....我都唔知係咩亦唔識揀
random個個制我唔敢按....驚一按就RAN首9lv 10lv歌
回復 支持 反對

玩standard就得
box係要入雙倍既錢 不過都係玩3首歌 但係會比你3倍TUNE POINT(開歌用
根本唔會有人玩box

至於揀咩歌...除左玩課題曲之外
其餘時間都係覺得邊首好聽就玩邊首架啦
如果XG玩家玩jubeat既話 其實可以參考之前jubeatXG果個活動個list
裡面有講到XG同jubeat既共同收錄曲 可以參考下

(當然裡面講既LP加倍...其實已經完左好耐 你可以唔駛理
回復 支持 反對

但係我好似唔多覺見到如花....有特定要求先開到?
回復 支持 反對